Denník N

Proti opičím kiahňam máme vakcínu, v prípade epidémie môžu pomôcť aj ďalšie látky

Opičie kiahne pod elektrónovým mikroskopom. Zdroj – TASR/AP
Opičie kiahne pod elektrónovým mikroskopom. Zdroj – TASR/AP

Vakcína proti pravým kiahňam ochráni, tá proti ovčím nie. Pozreli sme sa na možnosti, akými sa môžeme proti opičím kiahňam brániť.

V porovnaní s novým koronavírusom (SARS-CoV-2) máme pri víruse opičích kiahní niekoľko výhod, jednou z nich je dostupná prevencia. Vakcínu proti opičím kiahňam, ktorá sa považuje za najvhodnejšiu, vyrába dánska spoločnosť Bavarian Nordic.

Látka je v Európskej únii zaregistrovaná pod názvom Imvanex. Zatiaľ ako „aktívna imunizácia proti pravým kiahňam u dospelých“.

V Spojených štátoch amerických je spomenutá vakcína registrovaná pod menom Jynneos a od roku 2019 je licencovaná aj na prevenciu opičích kiahní.

Podľa štúdií na ľuďoch zaočkovaných v afrických krajinách, ktoré s opičími kiahňami bojujú už roky, majú dve dávky vakcíny podané s odstupom 28 dní účinnosť až 85 percent.

Nárast potvrdených prípadov opičích kiahní vo svete. Zdroj – Our World in Data

Vakcína Imvanex (Jynneos) využíva živú, no oslabenú verziu vírusu pravých kiahní. Tá bola navrhnutá tak, aby sa nemohla v tele replikovať a spôsobiť infekciu. Je ňou teda možné očkovať aj ľudí s poruchami imunity, napríklad ľudí s infekciou HIV.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) patria k bežným vedľajším účinkom vakcíny bolesť v mieste vpichu, bolesť svalov, hlavy či únava.

Pravé, opičie a ovčie kiahne

Na Slovensku sa vírusom opičích kiahní zaoberá pracovná skupina ministerstva zdravotníctva, na ktorú sú prizývaní aj odborníci z oblasti epidemiológie.

Tá podľa vyjadrenia rezortu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Opičie kiahne

Slovensko, Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie