Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Ako Elon Musk zachránil ukrajinský internet

Elon Musk. Foto – AP
Elon Musk. Foto – AP

Ukrajina už používa 10-tisíc terminálov, ktoré prijímajú signál od Muskových satelitov.

Elon Musk nemá najlepšiu povesť v oblasti morálky, ale Ukrajinci ho majú za anjela. Jeho satelity totiž zachránili veľa ukrajinských životov, keď umožnili na mnohých miestach obnoviť internet potom, čo ruskí vojaci zničili infraštruktúru pre mobilnú komunikáciu.

Magazín Wired publikoval zaujímavé podrobnosti o tom, ako Muskove satelity Starlink pomáhajú Ukrajine nahradiť výpadky internetu.

Keď 29. marca ukrajinské jednotky oslobodili mesto Irpiň severovýchodne od Kyjiva, všetkých 24 telekomunikačných veží bolo zničených. Už o dva dni neskôr malo mesto opäť internet, vďaka Muskovi.

Inžinieri priniesli satelitné antény od firmy Dishy McFlatface, ktorá vyrába terminály pre prijímanie signálu od Muskových satelitov na oblohe. Elektrina síce nefugnovala, ale inžinieri si priniesli generátory. A internet naskočil.

Od ruskej invázie už na Ukrajine funguje 10-tisíc takýchto antén, ktorých inštaláciu aj dodávku čiastočne platí americká vláda, čiastočne Muskova firma SpaceX. Tieto terminály sa stali „kľúčovou zložkou v obrane“, píše Wired. Používajú ich civilisti aj armáda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie