Denník N

Oči dokorán pre Ferdinanda V. v Bratislave

Foto - archív GMB
Foto – archív GMB

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Témou najnovšieho vydania podcastu o vizuálnom umení Oči dokorán je portrét uhorského kráľa a rakúskeho cisára z roku 1840, ktorý približuje kurátorka zbierok starého umenia v SNG Katarína Beňová.

Ferdinand V. (1793 – 1875) bol najstarším synom Františka I. a posledným rakúsko-uhorským panovníkom korunovaným v Bratislave. Vlády sa ujal ako 37-ročný, v marci 1835. Prezývali ho „Dobrotivý“ pretože počas vychádzok rozdával ľuďom darčeky, namiesto neho v skutočnosti vládol ríšsky kancelár Metternich. Po revolúcii v roku 1848 sa Ferdinand V. vzdal trónu a odišiel do Prahy.

Jeho portrét sa nachádza medzi ostatnými habsburskými portrétmi v Primaciálnom paláci. Portréty boli pôvodne umiestnené v dnes už nejestvujúcej radnej sieni v Starej radnici, odkiaľ sa dostali na dnešné miesto. Portrét je dielom Friedricha Liedera staršieho (1780 – 1859), ktorý ho namaľoval na žiadosť mesta okolo roku 1840.

Doc. Katarína Beňová pôsobí ako vedúca katedry a docentka na Katedre dejín výtvarného umenia Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a ako kurátorka zbierky umenia 19. storočia v Slovenskej národnej galérii. Zaoberá sa výtvarným umením 19. storočia v stredoeurópskom kontexte. Pripravila viacero odborných publikácií a výstav ako napríklad Z akadémie do prírody, Podoby krajinomaľby v strednej Európe 1860-1890, Biedermeier, Ladislav Mednyánszky a mnohé ďalšie.

Podcast Oči dokorán vzniká v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy. Každý mesiac v ňom výtvarníčka Monika Pascoe Mikyšková vyberie jedno dielo a predstavuje ho v rozhovore s jeho autormi, s teoretikmi alebo kurátormi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Oči dokorán

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie