Denník N

Meditačná technika, ktorá sľubuje zdravie a peniaze, prenikla aj do slovenskej smotánky. ThetaHealing pripomína nové formy náboženstva

Miroslav Haranta a Katarína Balog počas meditácie ThetaHealing. Zdroj - prednáška TH
Miroslav Haranta a Katarína Balog počas meditácie ThetaHealing. Zdroj – prednáška TH

Je Veľkonočný pondelok a asi stovka ľudí si večer na Facebooku zapne živé video o liečiteľskej filozofii ThetaHealing. Muž a žena pokojným hlasom vítajú ľudí na prednáške a ospravedlňujú sa za zhoršený obraz a zvuk. Diváci ich chlácholia, že je to v poriadku, jednej z nich zvuk pripomenie šum mora.

„Počkáme, kým sa pripoja ďalší ľudia. Zatiaľ nám dajte vedieť, či vás dnes poriadne obliali a vyšibali,“ hovorí muž na videu. „Dnes budeme viac hovoriť o mysli, o tom, ako funguje, čo je to myseľ, aký je jej potenciál, či ho využívame a čo môžeme urobiť pre to, aby sa naša myseľ ešte viac otvorila,“ predstaví prednášku jeho partnerka. Práve myseľ a jej ovládnutie je totiž podľa nich cestou k liečeniu psychických i fyzických chorôb.

ThetaHealing na Slovensku oslovil mnohé známe osobnosti. Je medzi nimi úspešná manažérka a šéfka Profesie Ivana Molnárová, herečka Slávka Halčáková, bývalá televízna osobnosť Andrea Vadkerti a na dvoch kurzoch bol aj moderátor Martin Nikodým.

ThetaHealing je silný medzinárodný filozoficko-liečiteľský prúd založený Američankou Viannou Stibalovou. Tá tvrdí, že sa s pomocou stvoriteľa vyliečila z rakoviny nohy a po tejto skúsenosti vytvorila meditačný postup s názvom ThetaHealing, ktorým začala pomáhať aj ďalším ľuďom. Hovorí, že bola svedkyňou tisícok podobných uzdravení. Svoj postup si dala okolo roku 2000 patentovať a do roku 2019 už bolo vo svete vyškolených asi 600-tisíc liečiteľov, píše vo svojej knihe Theta léčení – Jak komunikovat s tvořivou silou vesmíru. Oficiálna stránka ThetaHealing uvádza, že na Slovensku je dnes asi 150 liečiteľov, no môže ich byť oveľa viac.

Hlavným cieľom liečenia je uviesť ľudí pomocou meditácie do stavu, keď mozog vibruje theta vlnami. Vtedy človek podľa Stibalovej nadviaže spojenie so svojím podvedomím a dokáže liečiť svoje psychické aj fyzické ochorenia. Hladinou theta liečitelia nazývajú určitú intenzitu mozgového procesu, v ktorej sa mozog nachádza napríklad pri zaspávaní.

Napriek tomu, že sa ThetaHealing odvoláva na svoj vedecký základ podložený štúdiami a reálnymi skúsenosťami ľudí, čerpá najmä z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Duševné zdravie

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie