Denník N

Ako je možné, že Zoroslav Kollár dostal trest 70-tisíc eur? Čo to znamená pre Pčolinského? (otázky a odpovede)

Zoroslav Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zoroslav Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zoroslava Kollára odsúdili za dva korupčné skutky, no vyviazol len s peňažným trestom 70-tisíc eur.

Priznal sa, že v roku 2020 dal úplatok vtedajšiemu riaditeľovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi – teda vysokému štátnemu funkcionárovi – za to, aby ho už Slovenská informačná služba neodpočúvala a nesledovala.

Priznal sa aj k tomu, že spolupracoval na krytí výroby nelegálnych cigariet spolu s Tomášom Rajeckým, ktorý je spájaný s podsvetím.

Zostavili sme odpovede na základné otázky o okolnostiach trestu pre Zoroslava Kollára, o jeho primeranosti i o jeho vplyve na súvisiace kauzy.

Prečo prokurátor uzavrel s Kollárom dohodu o vine a treste, keď v kauze Víchrica sa nepriznáva? 

K tejto otázke sa už vyjadrovali viacerí prokurátori, nedávno Ondrej Repa zo špeciálnej prokuratúry. „Na dohodu o vine a treste má nárok každý obvinený bez ohľadu na to, či spolupracuje v iných konaniach alebo nie,“ povedal pre Denník N. Znamená to, že dohoda sa týka len dvoch skutkov, z ktorých je Kollár obvinený – kauzy úplatku pre Vladimíra Pčolinského a krytia výroby nelegálnych cigariet. Stačilo, že sa Kollár priznal k tomu, z čoho ho obvinili a jeho tvrdenia podporovali aj ďalšie dôkazy.

V kauze úplatku pre Pčolinského sa Kollár priznal, že podplatil bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Odovzdal mu 40-tisíc eur. Ako je možné, že vyviazol len s peňažným trestom? 

Výška trestu bola v tomto prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie