Denník N

Propaganda zjedla Rusom mozog, vraví dcéra zavraždeného opozičného lídra Žanna Nemcovová

Do Bratislavy prišla Žanna Nemcovová na pozvanie Martina Poliačika. Foto N - Vladimír Šimíček
Do Bratislavy prišla Žanna Nemcovová na pozvanie Martina Poliačika. Foto N – Vladimír Šimíček

Po ruskej invázii na Ukrajinu som prehodnotila, prečo zavraždili môjho otca, vraví dcéra Borisa Nemcova. Hoci nikdy nevolila Putina a vždy vystupovala proti anexii Krymu, aj ona sa cíti zodpovedná za vojnu proti Ukrajine.

Do Bratislavy prišla, aby navštívila premenovanú ulicu pri ruskom veľvyslanectve, ktorá nesie meno po jej zavraždenom otcovi Borisovi Nemcovovi.

Opozičného lídra zabili v roku 2015 štyrmi guľkami pri múroch Kremľa krátko pred tým, ako chystal veľkú protivojnovú demonštráciu. Už vtedy vystupoval proti vojne na Ukrajine a vyzýval na zastavenie Putina.

So Žannou Nemcovovou (38) sa rozprávame:

  • o sile ruskej propagandy;
  • čo ju napadne ako prvé, keď sa povie Putin;
  • či by jeho režim mohol skončiť;
  • čo urobili dve desaťročia putinizmu s Ruskom;
  • o zodpovednosti Rusov za vojnu proti Ukrajine;
  • a morálnom páde ruskej spoločnosti.

Začneme tým, čo sa odohralo v týchto dňoch v uliciach Bratislavy vedľa ruského veľvyslanectva. Tam sa premenovala časť Godrovej na ulicu Borisa Nemcova. Na počesť vášho otca. Potešilo vás to?

V Bratislave som prvýkrát, aby som navštívila Ulicu Borisa Nemcova. Je to už piate hlavné mesto, kde existuje miesto na počesť môjho otca. Možno viete, že prvé námestie s jeho menom sa objavilo vo Washingtone pred ruským veľvyslanectvom. Potom bol Vilnius, Kyjiv a Praha. Teraz také miesto je aj v Bratislave. Nakoľko viem, ulica Nemcova je aj v Sofii, ale zatiaľ som tam nebola. Som rada, že sa vedenie Bratislavy takto rozhodlo. Myslím si, že je to silný akt solidarity s Rusmi, ktorí kladú odpor Putinovi a nachádzajú sa buď v Rusku, alebo za jeho hranicami. Viem, že všetka diskusia v Rusku je momentálne okolo Putina, ale Boris Nemcov prezentuje zásadnú časť politickej kultúry. Je dôležite na to pamätať.

V tej časti mesta, kde je ulica Borisa Nemcova, žije veľa ruských diplomatov. Myslíte si, že premenovanie ulice ich môže rozčuľovať?

Dnes som tam bola a nevidela som ani jedného ruského diplomata. Myslela som, že možno na mňa pozerajú z okna, ale nevidela som ich. Aj na oknách mali zavreté žalúzie. Mala som taký pocit, že diplomati, čo ostali na Slovensku, sa boja ukázať viac, než sa slovenské úrady potenciálne boja týchto diplomatov, pretože môžu robiť provokácie. Nevidela som ich však, ani ma nekontaktovali. Chcem však povedať, že ma prekvapila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie