Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Ruský propagandista ukázal najväčší mínomet, Ukrajina vraj zbraň vďaka tomu zničila

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu okrem iného nájdete:

  • prokremeľský novinár odhalil polohu veľkého ruského mínometu, Ukrajina ho vďaka tomu zničila,
  • pokuta pre Slovensko sa každým dňom zväčšuje, za konečný účet môžeme poďakovať hnutiu Sme rodina,
  • Matovičova inflácia myšlienok o médiách,
  • ďalšie správy o médiách a titulka týždňa.
Foto: Telegram/Kotsnews

Prokremeľský novinár odhalil polohu veľkého ruského mínometu, Ukrajina ho vďaka tomu zničila

Ukrajinská armáda prvýkrát zničila ruský samohybný mínomet 2S4 Tulpan. Jeho polohu vraj odhalil prokremeľský novinár vo svojej reportáži pre štátnu televíziu Rossija 1.

Reportér Alexander Kots nadšene opisoval ruskú zbraň a natočil ju z viacerých uhlov. Vravel, že jej úlohou je zničiť päť kilometrov vzdialený most spájajúci Lysyčansk so Sjevjerodoneckom.

„Ďakujeme ruským propagandistom za tip,“ napísala v nedeľu na Twitteri ukrajinská Národná garda po zničení stroja.

Ukrajinci najprv zaútočili na budovu, kde sa stroj údajne nachádzal. Rusi sa následne snažili techniku evakuovať a skryť ju medzi stromami, kde bola úplne zničená. Pri útoku bola zneškodnená aj ďalšia ruská technika, informoval portál Defense Express.

Viac informácií:

  • „Tulipán“ je najväčší mínometný systém na svete. Ide o zbraň kalibru 240 milimetrov a používa sa pri útokoch na veľké budovy a opevnenia. Podľa magazínu Forbes má Rusko v aktívnej službe len 40 až 50 takýchto strojov, nasadené boli aj pri útoku na oceliarne Azovstaľ.
  • Podľa ukrajinských zdrojov ide o prvé potvrdené zničenie takejto zbrane v moderných dejinách.
  • „Vďaka ruským propagandistom za pomoc pri zameraní. Predviedli sa a teraz už nie je ani čo zbierať do vriec,“ uviedol ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj a narážal na skutočnosť, že ruská armáda balí svojich mŕtvych do vriec.
  • Ruský novinár Kots odmieta, že by jeho reportáž Ukrajincom pomohla. Jeho zábery vraj pochádzajú z inej oblasti a informácie ukrajinských médií označil za „sračky“.

Kto je novinár: Alexander Kots je vojnový reportér denníka Komsomoľskaja Pravda. V roku 2014 dostal od Putina medailu za zásluhy za „objektívne“ informovanie o udalostiach na Kryme. Kots šíri kremeľskú propagandu a dezinformácie, nedávno napríklad tvrdil, že za vyvražďovaním v Buči stojí Ukrajina, aby tak dosiahla ďalšie sankcie voči Moskve. Kots má zakázaný vstup na územie Ukrajiny, sankcie naňho uvalili aj ďalšie štáty, napríklad Veľká Británia. On tieto sankcie označil za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie