Denník N

High 5ive: Čo to Fletch vlastne v Depeche Mode robil

Andy Fletcher. Foto - monophonic.grrrl
Andy Fletcher. Foto – monophonic.grrrl

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Andy! Andy! Andy! Zbor fanúšikov združený pod pódiom skanduje meno svojho idolu. Nachádzame sa vo Varšave v roku 2004 a Fletch alias Andy Fletcher z Depeche Mode nastupuje na svoj dídžejský set. Či skôr na púšťanie obľúbených pesničiek. Nech by robil čokoľvek, publikum by ho aj tak milovalo. A ostane to tak aj po jeho smrti.

Zažila sa predstava, že jeho vklad do slávnej skupiny bol skôr manažérsky než hudobnícky. A že bol hlavne nositeľom súdržnosti a dobrej nálady. Napriek tomu, že neniesol autorský kredit, už účasť v kultovom ansámbli mu priniesla svätožiaru.

Koho by zaujímal sofistikovanejší pohľad, pozrie si video, v ktorom hudobný producent Vaughn George detailne rozoberá aspekty Andyho hudobného príspevku. Téza znie: Fletchov výkon na klávesových nástrojoch bol minimalistický, ale práve v tom bolo umenie!

*

Tvorí maľby, na ktorých je len cena, za ktorú ich predáva. Ďalšie dielo vznikne až vtedy, keď sa predchádzajúce predá. Vytvoril pätnásť vinylových platní s potlačou fotografií a so záznamami pätnástich hurikánov. A najnovšie do obrazovej publikácie pozbieral zábery z heknutých videokamier na rôznych miestach v Rusku.

Belgický umelec Mishka Henner sa rád hrá s médiami. Najviac sa mi páči projekt Ostrov teba. Najprv potrebuje vaše dáta: kde všade ste bývali, s kým ste sa stretli, čo zásadné ste zažili, kto vás ovplyvnil. Na základe toho Henner vytvorí mapu vášho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie