Denník N

Navaľnyj a ďalšie tipy, čo pozerať na Netflixe, HBO Max či DAFilms

Navaľnyj - príbeh ruského opozičného lídra ako dokumentárny triler. Foto - HBO Max
Navaľnyj – príbeh ruského opozičného lídra ako dokumentárny triler. Foto – HBO Max

Nový redakčný výber z aktuálnej ponuky filmov a seriálov.

Vitalia Bella

Heartstopper (Netflix)

Ak sa vám páčil Ted Lasso, tak toto je Ted Lasso pre tínedžerov. Charlie a Nick chodia do tej istej školy. Charlie je jediný vyoutovaný gej na škole. Nick je zasa hviezda školského rugbyového tímu. A zrazu musia sedieť v jednej lavici. Tušíte, kam to povedie? Asi áno, hlavne ak ste čítali rovnomenný komiks Alice Osemanovej (v slovenskom preklade Motýliky), podľa ktorého britský seriál vznikol. Nerieši sa tu len LGBTI linka, ale aj témy udržania si priateľstva, vzťahu s rodičmi, zvládania neúspechu. Výsledok by sa dal opísať slovami: emotívny, láskavý, farebný, roztomilý. Jediné, z čoho by som ubrala, boli animované motýliky, kvietky a ďalšie roztomilosti. Aj môj cit pre roztomilosť má isté hranice.

Clark (Netflix)

Seriálový príbeh najznámejšieho švédskeho kriminálnika Clarka Olofssona, ktorému vďačíme za pojem Štokholmský syndróm, vychádza z jeho autobiografickej knihy. Tvorcovia bláznivej komediálnej minisérie sa preto ani netvária, že ide o rekonštrukciu skutočnosti, ale skôr o zmes „pravdy a lží“. Švédsky „VIP gangster“ síce má nespornú charizmu, ale zároveň je aj narcis a sociopat, ktorý strávil vo väzení viac ako polovicu svojho života a aktuálne si užíva dôchodok v Belgicku. V seriáli ho stvárnil Bill Skarsgård z hereckého klanu Skarsgårdovcov.

Olofsson je určite s výsledkom spokojný – jeho kriminálna kariéra je vykreslená ako nespútaná divoká jazda, pričom práve tie najdivokejšie kúsky presne odrážajú skutočnosť.

Miro Kern

Dokonalý zločin (Netflix)

Nie je to úplná novinka, ale málokto si všimol štvordielny dokument z roku 2020 o záhadnej a doteraz nevyšetrenej vražde riaditeľa nemeckej obdoby Fondu národného majetku Dethleva Rohweddera v roku 1991. Zaujímavé, dobové a aj troška

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie