Denník N

Vývoj bojov (92. deň): Ukrajina stratila Lyman, teraz Rusi znova skúsia prekročiť smrteľne nebezpečnú rieku

Foto - Twitter, Michael A. Horowitz
Foto – Twitter, Michael A. Horowitz
  • Ukrajinská armáda ustúpila z mesta, ktoré je bránou k centru ukrajinskej obrany.
  • Čo to znamená pre ďalší priebeh vojny.
  • Aká prekážka čaká na ruskú armádu.
  • Mapy dňa: Lyman a časozberná mapa ruského postupu pri Lysyčansku.
  • Videá dňa: mimoriadne silný záznam – rok života zajatého ruského dôstojníka; ako znie bojisko pri Lymane; zahraniční dobrovoľníci útočia na ruský transportér; dramatická scéna boja s dvoma ruskými tankmi; ukrajinský pešiak natočil útok zápalnou muníciou.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 26. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Niekoľko slov k titulnej fotografii. Zachytáva bojisko v okolí Iziumu pri dedine Dovheňke, ktorú sa Rusi opakovane neúspešne pokúšali dobyť. Ukážka toho, že toto je naozaj vojna delostrelectiev. Krátery sa rozprestierajú, kam oko dovidí.

Ukrajina stratila mesto Lyman, teraz je na rade Siversk. Sloviansk je nadohľad. Olexij Arestovyč včera večer povedal, že Lyman padol. Tým sa dá správa považovať za potvrdenú. Poradca ukrajinského prezidenta síce dodal, že je to podľa neoverených informácií, ale v takejto funkcii by si ťažko trúfol podobnú správu oznámiť, keby si ňou nebol istý.

Ukrajinské jednotky sa údajne stiahli za Siverskyj Donec k Sloviansku. Vo včerajšom diele bolo video z takéhoto ústupu. Dnes ho dopĺňa iné z rovnakého miesta. Natočil ho ustupujúci ukrajinský vojak. Síce na ňom nevidno žiadne bezprostredné nebezpečenstvo, ale o to viac ho počuť. Intenzita streľby z ručných zbraní prezrádza veľmi tvrdý boj s postupujúcimi Rusmi.

Čo to znamená pre ďalší priebeh vojny. Strata Lymanu je bolestivá, ale počítalo sa s ňou. Igor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie