Denník N

Dve roviny jedného príbehu

Mišustin ešte ako šéf ruskej Federálnej daňovej služby pri návšteve prezidenta Putina v apríli 2017. Foto – kremlin.ru
Mišustin ešte ako šéf ruskej Federálnej daňovej služby pri návšteve prezidenta Putina v apríli 2017. Foto – kremlin.ru

Sovietska moc potláčala ruskú kultúru dvadsiateho storočia spôsobom, o akom sa žiadnemu rusofóbovi ani nesnívalo. Dnešná politická mraznička s písmenom Z je pokračovaním tejto tradície.  

Autor je ruský dramatik, satirik, scenárista, publicista, tohto času emigrant

1.

Na tom, čo sa dnes deje tam hore, je z ľudského hľadiska azda najzaujímavejšia strata zreteľných hraníc. Ani nie podlosť či korupcia (na počudovanie je už neskoro), ale to ohromujúce otupenie, ktoré sprevádza skĺznutie človeka do morálneho prepadliska. Akoby sa matka príroda rozhodla uľahčiť človeku jeho samovražedné rozhodnutie tým, že ho odstrihne od reflexie.

Vezmite si napríklad premiéra Mišustina, ktorý zrazu odoberie režisérovi Rimasovi Tuminasovi jeho vládne ocenenie!

Nie, prepánajána: jedna vec je schváliť vojnu s Ukrajinou. Už nemáte kam inam. Sedíte tam a oproti vám stojí Putin a pozerá vám do očí. A chápete, že sa z tejto sály Bezpečnostnej rady nedostanete živý: upevnia právny štát priamo tu a do konca života. Takže hlasujete za vojnu.

Podlosť, ale aspoň zmysluplná.

A o čo tu išlo? Príležitosť je nečistá (kde je ruská vláda a kde sú Vovan a Lexus, ktorí podviedli veľkého režiséra, aby hovoril), ale to hlavné je niečo iné. Nik si ani nespomenie, že Tuminas bol ocenený týmto diplomom, nikoho táto čačka nezaujíma… Tam v bunkri sa sotva zaujímali o Tuminasa – majú iné starosti.

Ale hľa, Mišustin sa vynoril a privodil si hanbu a zábavu. Načo? Alebo skôr prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie