Denník N

Šimečka, Kostolný: Matovič je hrozbou pre demokraciu (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Líder OĽaNO Igor Matovič prijal fašistov medzi slušných ľudí a to, čo rozpráva, je zúfalé, hovoria v podcaste V redakcii šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Martin M. Šimečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Igor Matovič v pondelok v rádiu Expres povedal: „Hnevám sa na zaujatosť médií, na sebastrednosť médií, na aroganciu šéfredaktorov, na aroganciu novinárov, ktorí si jednoducho povedia, že keď nie som LGBTI orientovaný, tak som absolútny nepriateľ, a v takomto prostredí tu v politike trinásť rokov bojujem proti zlodejom a novinárom.“ Hneváš sa aj ty na Igora Matoviča?

Kostolný: Hnev nie je asi tá správna emócia, ktorú by som cítil, je to skôr smútok. Ten citát je také zúfalstvo v mnohých rovinách. Je také zúfalé, že s takýmto človekom musíme fungovať. Tento týždeň ukázal, že má stále veľkú moc a dokáže ovplyvňovať verejnú diskusiu. Jeho výrok je zúfalo hlúpy – v tom, že rozpráva niečo o LGBTI. Kto sa ho na to pýtal, prečo to hovorí? Je to absolútne mimo všetkých normálnych a slušných rámcov diskusie. Či sú šéfredaktori arogantní, neviem, mne sa skôr zdá, že by mal Igor Matovič možno niekedy skúsiť mlčať. To by bolo asi najrozumnejšie.

Pokiaľ ide o boj s novinármi, musí sa toto naozaj stať každému politikovi? 

Šimečka: Keď sa Matovič stal premiérom, my v redakcii sme vedeli, že sa to stane. Nemusí sa to stať každému politikovi. Sú politici, ktorí to zvládajú, ale Matovič medzi nich nepatrí. V tomto nastúpil tú istú cestu ako Fico a mnohí ďalší. Mám pocit, že premiér Heger to zvláda a neútočí na novinárov, ani prezidentka neútočí na novinárov. Nie je to niečo, čo sa musí stať každému, ale Matovičovi sa to muselo stať, lebo je taký.

Sú aj v iných krajinách bežné takéto homofóbne vyjadrenia politikov alebo sa to toleruje len u nás? 

Šimečka: Bežné to nie je a v normálnej časti Európy by to bola pre každého politika cesta do pekla, na západe rozhodne. Ale dokonca aj v Česku by to bolo považované za neprípustné od demokratického politika. Potom máme Maďarsko a Orbána, ktorý konštantne hovorí, že západné médiá sú proti nemu, lebo ony sú LGBTI alebo za LGBTI. To isté hovorí Kaczyński v Poľsku a Putin v Rusku. Matovič sa zaraďuje medzi tento typ politikov, ktorí sú krajne konzervatívni až fašistickí. Matovičov smer, ktorým sa uberá, začína byť viditeľný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie