Denník N

Psychedelikum v hubách má potenciál preprogramovať mozog a liečiť depresiu

Huba Psilocybe mexicana, z ktorej bola po prvýkrát izolovaná psychoaktína látka psilocybín. Zdroj - Alan Rockefeller/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Huba Psilocybe mexicana, z ktorej bola po prvýkrát izolovaná psychoaktína látka psilocybín. Zdroj – Alan Rockefeller/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Nová štúdia naznačuje, že halucinogénne huby môžu pomôcť pacientom s depresiou. Látka psilocybín, ktorú obsahujú, dokáže lepšie poprepájať mozog a pomôcť pacientom vymaniť sa z depresívnych myšlienok. Látka je vo fáze výskumu, pokusy o „samoliečbu“ vedci ani psychiater neodporúčajú.  

Celosvetové výskumy ukazujú, že približne 30 percent ľudí s depresiou nereaguje na bežné antidepresíva.

„To znamená, že im naozaj nepomôžete, lebo depresia nie je ako infarkt, teda niečo, čo sa dá presne charakterizovať. Je to veľmi heterogénna porucha, kde môžu mať jednotliví depresívni ľudia len veľmi málo spoločného,“ vysvetľuje psychiater Michal Patarák.

Nedostatočnú odpoveď môžu spôsobovať biologické rozdiely medzi pacientmi, ich sociálna situácia či fakt, že odpoveď na lieky často trvá dlho a niektorí pacienti liečbu prerušia.

Repertoár liekov pre ľudí s depresiou by mohli rozšíriť psychedeliká, ktoré sa už roky na tento účel aktívne skúmajú.

Portál Conversation píše, že niekoľko klinických štúdií už ukázalo, že psilocybín, ktorý sa nachádza v halucinogénnych hubách, dokáže rýchlo pomôcť pri depresii, úzkosti či strachu zo smrti.

Psilocybín je halucinogén, ktorý mení reakciu mozgu na sérotonín, často laicky nazývaný aj „hormón šťastia“. Pri rozklade v pečeni (na psilocín) spôsobuje u užívateľov zmenený stav vedomia a vnímania.

O tom, ako psilocybín depresiu v mozgu skutočne zmierňuje, však vieme zatiaľ veľmi málo.

Zmeniť by to mohla nedávna štúdia vedcov z britskej Imperial College London publikovaná v časopise Nature Medicine. Vedci v nej analyzovali použitie psilocybínu na zlepšenie spojenia medzi rôznymi oblasťami mozgu u ľudí s depresiou.

To by im mohlo pomôcť odpútať sa od nadmerného sústredenia na svoje pocity.

Uviaznutie v negatívnych myšlienkach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie