Denník N

Týždeň v zdraví: Chcete podporiť mentálne zdravie? Obmedzte sociálne siete a doprajte si slnko

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Newsletter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • akým spôsobom fungujú poslovia nervového systému – neurotransmitery,
  • čo sa deje v tele pri zápale,
  • ktoré zdravé návyky môžu podporiť mentálne zdravie.

Neurotransmitery – zázrační molekulárni poslovia

Ak budeme hľadať zázraky v ľudskom organizme, zázračnými molekulami môžu byť pokojne neurotransmitery. Títo minizázračníci sú chemickými poslami nášho tela, majú na starosti prenos signálov z nervových buniek do cieľových buniek vo svaloch, v žľazách alebo aj iných nervoch. Neurotransmitery ako súčasť nervového systému hrajú kľúčovú úlohu v mnohých telesných funkciách, ale aj pri ranom vývoji ľudského organizmu.

Nervový systém môžeme považovať za riadiacu jednotku telesných orgánov s dosahom na takmer všetky telesné funkcie. Nervové bunky – neuróny a ich neurotransmitery – majú v nervovom systéme kľúčovú úlohu. Neuróny spúšťajú nervové impulzy práve pomocou neurotransmiterov, ktoré prenášajú signály do iných buniek.

Tieto chemické molekuly doslova cestujú medzi bunkami, pripájajú sa na špecifické receptory cieľových buniek a po spojení v nich spúšťajú akciu. Keď neurotransmiter splní svoju úlohu, telo ho rozloží alebo recykluje. Kúzlo je aj v tom, že konkrétny špecifický neurotransmiter sa viaže na svoj vlastný receptor v cieľovej bunke.

Okrem toho, že neurotransmitery hrajú špeciálne úlohy v ranom vývoji človeka, mozog

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie