Denník N

300 slov z MS: Komentár z bronzového Česka znie ako napísaný pred pár rokmi na Slovensku

Tréner Česka Kari Jalonen. Foto - TASR/AP
Tréner Česka Kari Jalonen. Foto – TASR/AP

Medzinárodnému hokeju tento rok dominovali Fíni – po olympiáde v Pekingu vyhrali aj majstrovstvá sveta, čo sa predtým podarilo len Švédom v roku 2006.

Z posledných štyroch veľkých turnajov majú tri zlatá a jedno striebro a 38-ročný Valtteri Filppula sa stal prvým Fínom v Triple Gold Clube (MS, olympiáda, Stanleyho pohár) – v NHL sa tešil v roku 2008 s Detroitom.

Finále poznačili dva výroky rozhodcov – najprv keď dali Fínom presilovku o dvoch hráčov, vďaka ktorej vyrovnali v 45. minúte na 1:1. Cole Sillinger reklamoval, že Mira Heiskanena nezasiahol do tváre svojou, ale jeho hokejkou, a mal pravdu.

Fíni rýchlo využili 5 na 3 a v nasledujúcom 5 na 4 skóre otočili, oba góly strelil Mikael Granlund. Neboli by to však Kanaďania, keby v závere nevyrovnali – podobne ako vo štvrťfinále proti Švédsku, ktoré viedlo dokonca 3:0.

V predĺžení však rozhodol Sakari Manninen, tiež v presilovej hre. „Bolo zjavné, že chlapík simuloval, ale moja hokejka tam bola a sám som sa dal do tej pozície,“ povedal Thomas Chabot podľa TSN.

Česi majú po desiatich rokoch medailu, v zápase o bronz zdolali USA 8:4, hoci po prvej tretine prehrávali 1:3. Hetrikom im pomohol David Pastrňák.

Úspech prišiel po výbuchu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Súhrn MS v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie