Denník N

S archeológmi sme boli na utajenom výskume na Záhorí, stopy po Rimanoch chcú nájsť skôr ako vykrádači

Nálezy, ktoré archeológovia našli na Záhorí. Foto - Marek Jančúch
Nálezy, ktoré archeológovia našli na Záhorí. Foto – Marek Jančúch

Záhorie sa v posledných dvoch rokoch stalo obľúbenou lokalitou archeológov. Dávno pred Slovanmi tu sídlili germánske kmene a pred nimi Kelti. Nájsť ich stopy a odkryť stovky či tisícky rokov staré príbehy nie je jednoduché, keď sú vykrádači o krok pred nimi.

Na miesto uprostred lesa vyznačené šípkou na mape kráčame asi pätnásť – dvadsať minút, keď medzi vysokými borovicami zazrieme zopár ľudí ponorených do práce. V tichosti sa predierajú vysokou trávou a čakajú na dobre známy zvuk.

Intenzívne pípanie detektora nemusí vždy znamenať, že pod zemou je celý poklad, no tu sa už viackrát presvedčili, že to tak byť môže. Nachádzame sa v lokalite na Záhorí, ktorú si pred viac ako dvetisíc rokmi vyhliadli Kelti, aby ich začiatkom nášho letopočtu vystriedali germánske kmene a neskôr Slovania.

„Nie je to unikátna situácia, ale ideálna,“ hovorí Andrej Žitňan, vedúci archeologického výskumu, na ktorom pracuje v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Trnava, tímom dobrovoľníkov z občianskeho združenia Hradiská a združenia Archeo Moravia.

Pod nohami máme totiž nielen pozostatky sídliska, ale aj pohrebiska so vzácnymi nálezmi z obdobia prvého storočia pred Kristom, aj prvého storočia nášho letopočtu. „Je to úžasný príbeh, ktorý nám táto lokalita rozpráva,“ vraví Žitňan.

Tím archeológov a dobrovoľníkov počas terénneho výskumu v lokalite na Záhorí. Foto – Marek Jančúch
Archeológ Andrej Žitňan. Foto – Marek Jančúch
Mnohí sa mylne nazdávajú, že archeologické nálezy sú hlboko v zemi, v skutočnosti sú kúsok pod povrchom. Foto – Marek Jančúch
Bronzový hrniec z prvého storočia nášho letopočtu. Foto – Marek Jančúch

Spojenie so starovekým Rímom

Keď okolo desiatej dopoludnia dorazili, boli trochu skeptickí. Pomerne široké územie, ktorého presnú polohu zámerne neuvádzame, prechádzajú s detektormi už takmer dva roky. Nazdávajú sa, že to najlepšie už našli: predovšetkým hrob muža, ktorý bol s veľkou pravdepodobnosťou legionárom slávnej rímskej armády.

„Je to výnimočný doklad o prepojení dvoch svetov – sveta Rímskej ríše so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie