Denník N

Čo ak je zmyslom človeka konať nezmysly?

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Možno všetci hľadáme niečo, v čom by sme mohli byť dobrí, a je nás, žiaľ, toľko, že užitočné veci už obsadili tí oveľa šikovnejší z nás. 

Sú desiatky múdrych vysvetlení, v čom sa človek odlišuje od zvieraťa, ale moje obľúbené je, že žiadny iný živočích na svete by si nedal na nohy topánky s kovovými tyčkami na podrážke, aby podivnou palicou na ľade naháňal tvrdenú gumu. Alebo po behu s lyžami na nohách triafal puškou terče.

Fascinujú ma športy a koníčky cudzích ľudí – oproti všetkým tým vážnym, užitočným (alebo iným: krutým a zlým) veciam, ktoré robíme, dodávajú úvahám o povahe človeka veselší rámec.

Napríklad Litovčan Antanas Kontrimas, ktorý je v Guinnessovej knihe rekordov zapísaný za to, že bradou zdvihne vyše šesťdesiatkilový náklad, alebo Cory Macellaro z USA, ktorý dokáže za minútu zatlieskať rukami až 468-krát.

Smejem sa, ale sám nie som imúnny – keď píšem tieto riadky, boľavé kríže a koleno mi pripomínajú, že len pred pár dňami som sa už asi piaty raz zúčastnil na bežeckých pretekoch Vltava Run, ktorých zmysel sa nezainteresovanému vysvetľuje podobne ťažko ako to tlieskanie na rýchlosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie