Denník N

Digitalizácia: dopadlo to ako vždy

Je správne odpúšťať ľuďom ich prešľapy, ale pri našich politikoch často nejde o náhodné zblúdenia. Tu už ide o chybu systému.

Tak vravel Terry Pratchett v knihe Zaujímavé časy: Existuje kliatba, ktorá hovorí bodaj by si žil v zaujímavých časoch.

Paška do parlamentu kandidovať nebude, Hrušovský bude a bratislavská doprava je zintegrovaná tak, že funguje horšie ako predtým, len za viac peňazí. Dúfali sme, že to dopadne dobre, ale dopadlo to ako vždy. (Viktor Černomyrdin)

Prerátajme na staré peniaze, nech to má väčšie čaro: 27 miliárd korún sa minulo na digitalizáciu štátnej správy. Tí niekoľkí, ktorí sa slovensko.sk odvážili vyskúšať, sedia v kúte, kolíšu sa a odmietajú komunikovať s okolím, my ostatní ďalej chodíme z úradu na úrad. Integrovanou dopravou. Nefunguje to tak dobre, že ďalšie tri miliardy ročne minieme na to, aby to nefungovalo aj v budúcnosti, a ľudí štvú utečenci.

Vládny digitálny líder k tomu zatiaľ nepovedal nič alebo aspoň nič moc, lenže digitálnym lídrom je Peter Pellegrini, čo je rovnaký nezmysel, ako keby sa Pavol Hrušovský rozhodol kandidovať na prezidenta. No vidíte. Ak by však chcel, mohol by povedať napríklad toto: Treba priznať, že inde digitalizovali už dávno, zároveň však treba podotknúť, že digitalizovali lacnejšie. Nedá sa mať všetko.

Čítam po tieto dni Sviatočné pozdravy Antona Srholca, každý deň jeden. Je v nich čosi jesenné a zimné, zmierlivé a upokojujúce. Tiež mi dnes Lyrik prinesie knihy o budhizme, v mojom svete sa to nevylučuje.

Myslím, že pokoj a zmierenie sa sú univerzálne hodnoty, rovnako ako pochopenie, že ľudia sú omylní a našou úlohou je odpustiť im. Toľko som zatiaľ zo Srholca vyčítal a predpokladám, že Budha bude súhlasiť.

Som pripravený. Pavlovi Hrušovskému ďalšie štyri roky doprajem, aj Peter Pellegrini nech je digitálnym lídrom, ak sa ničoho príliš chytať nebude. Všetko je to nesmierne pekné – prijať ľudí aj s ich chybami, odpustiť prešľapy – jediný problém je v tom, že to nie sú náhle zblúdenia, ktoré sa prihodia každému.

Pellegrini s Hrušovským sú v skutočnosti prototypmi politikov s takou hroznou formou, že horší je už len obsah, integrovaná doprava ani nový portál nie sú chybami, ale obrazom fungovania jedného celého systému. Mávam depresie z toho, keď Jano Suchal obdeň vyťahuje stále ďalšie a ďalšie príklady plytvania, ktoré by s pokojom neustál ani Budha. It’s not a bug, it’s a feature.

Terry Pratchett sa nemýlil, len žil v iných pomeroch. Ak by poznal tie naše, určite by skonštatoval, že horšie ako žiť v zaujímavých časoch je už len žiť v časoch, v ktorých sa nič nemení. Vždy to totiž dopadne ako vždy, jediným šťastím zúčastnených je, že väčšina Slovákov sú evidentne budhisti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Verejné IT zákazky

Komentáre

Teraz najčítanejšie