Denník N

Na hranici je už pusto, keď idú Ukrajinci domov, často ešte len na návštevu (reportáž)

Veľké Slemence, Julia Izrovna sa vracia na Ukrajinu. Foto N – Andrej Bán
Veľké Slemence, Julia Izrovna sa vracia na Ukrajinu. Foto N – Andrej Bán

Štatistiky ukazujú, že viac ľudí už od nás ide smerom na Ukrajinu ako z Ukrajiny. Na všetkých troch hraničných priechodoch sme však cez víkend stretli najmä ľudí, ktorí za hranicu viezli auto kúpené na Slovensku alebo sa na Ukrajinu vracali len nakrátko, napríklad na svadbu.

Na všetkých troch hraničných priechodoch s Ukrajinou sme cez víkend hľadali ľudí, ktorí sa rozhodli vrátiť.

Chceli sme sa ich opýtať, či a ako boli u nás spokojní. Nebudem napínať, našiel som iba jednu takú pani, čo je prekvapujúce. Vojna pritom, žiaľ, prechádza do novej, nemenej brutálnej fázy. Rusko chce obsadiť Donbas a potom možno opäť dobýjať Kyjiv.

Podľa oficiálnych údajov ministerstva vnútra prešlo v nedeľu na vstupe na Slovensko všetkými priechodmi 2 874 osôb, 75 z nich požiadalo o dočasné útočisko. Opačným smerom, na výstupe, prešlo 3 200, teda o niečo viac.

Keď sme po navrátilcoch pátrali po Slovensku, zopár sme ich našli. Hovoria, že im už veľmi chýbajú muži, synovia, rodiny, ktoré zostali doma, a že im duša zostala na Ukrajine.

Vyšné Nemecké: Nezabili, vďaka za to

„Vojna bude trvať desať, pätnásť rokov. Kým bude u nich aj u nás živá sila,“ skonštatuje lakonicky päťdesiatnik Igor Byčko, športový tréner. Hľadí mi pritom dlho a hlboko do očí, až na dno duše.

Je sobota poobede. Sedíme pri čaji a pagáči

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie