Denník N

Fico pár dní po odsúdení Kováčika opäť vytiahol referendum

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

K referendu by sa pridal aj Hlas, chce však len jednu otázku.

Viac ako tri mesiace sa mohlo zdať, že referendum o predčasných voľbách už v tomto volebnom období nebude. Smer nedokázal vymyslieť, ako sformulovať referendové otázky, Hlas sa hlásil iba k jednej z nich a odkazoval, že pre vojnu na Ukrajine to už momentálne nie je téma.

Cez víkend však novú iniciatívu k všeľudovému hlasovaniu o skrátení volebného obdobia ohlásil podpredseda Smeru Erik Kaliňák, po ňom to potvrdil aj predseda strany Robert Fico a k téme referenda sa v pondelok opäť prihlásil aj Hlas.

Fico začiatkom marca tvrdil, že Smer v prípade petície za referendum o predčasných voľbách čaká na upokojenie situácie. Vravel, že na to aktuálne nie je vhodný čas, no referenda sa nevzdávajú, a avizoval aj iné otázky.

„Spolupracujeme s ústavnými právnikmi, aby sme v čo najbližšom čase – pravdepodobne budúci týždeň – predstavili koncept referenda. Ideme do zberu podpisov a veríme, že sa nám podarí uskutočniť referendum počas komunálnych volieb,“ vravel v nedeľu v TA3 Erik Kaliňák.

Petícia, ktorú počas pandémie aktívne podporoval Smer, Hlas aj odborári, zozbierala v čase núdzového stavu a len rok po nástupe vlády Igora Matoviča a neskôr Eduarda Hegera takmer 600-tisíc podpisov. Narazila však na Ústavný súd, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová požiadala, aby skontroloval, či sú otázky v súlade s ústavou.

Ten vlani v júli skonštatoval, že referendová otázka tak, ako bola naformulovaná, nie je v súlade s ústavou. Znela: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?”

Druhý podpredseda nevedel

Myšlienka opäť rozbehnúť zber podpisov a pridať referendum k spojeným komunálnym a župným voľbám, ktoré majú byť 29. októbra, je nová a prekvapujúca. Ukazuje to reakcia ďalšieho podpredsedu Smeru Richarda Takáča v diskusnej relácii RTVS, ktorá nasledovala po relácii v TA3. Keď sa moderátor pýtal Takáča na Kaliňákov výrok o referende, odpovedal: „Nemám ešte takéto informácie.“

„Máme povinnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Peter Pellegrini

Referendum o predčasných voľbách

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie