Denník N

Slnečné okuliare nenoste ráno, pri kúpe si stačí všímať dve veci, radia oční lekári aj vedci

Foto – TASR
Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

s blížiacim sa letom a stále intenzívnejším slnečným žiarením je opäť na mieste pýtať sa, či a ako veľmi nám môžu slnečné lúče ublížiť.

Väčšina z nás vie, že ultrafialové žiarenie zo slnka znamená riziko pre pokožku a môže viesť k chronickému poškodeniu či dokonca k rakovine kože.

Už menej si uvedomujeme, že UV žiarenie môže byť rovnako nebezpečné aj pre naše oči a v letných mesiacoch je preto dôležité chrániť si zrak. Ideálne pomocou slnečných okuliarov.

Vedci z amerického Národného inštitútu zraku zisťovali, či okuliare skutočne pomáhajú a tiež to, ako ich nosenie ovplyvňuje naše oči.

Závery výskumu sú prínosné aj pre aktívnych ľudí a podľa odborníkov by slnečné okuliare mali byť pri outdoorových aktivitách samozrejmosťou.

V bezpečí podľa nich nie sú ani rekreační športovci, ktorí vybehnú z domu len na pár minút. „Je to presne ako kumulatívne vystavovanie pokožky slnku. Všetko sa to sčítava,“ upozorňuje očná lekárka z kliniky v New Yorku.

Odborník z Harvardu však varuje, že slnečné okuliare nie sú vhodné počas celého dňa, nakoľko sa ich nosením môžu narušiť cirkadiálne rytmy, a teda aj kvalita spánku.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


„Viete, aké zlé je slnečné žiarenie pre vašu pokožku, však?” pýta sa športovcov špecializovaný bežecký portál Runner’s World. „To je dôvod, prečo sa natriete opaľovacím krémom zakaždým, keď idete von. Príliš veľa slnka však môže byť rovnako škodlivé aj pre vaše oči.“

Ľudské oko je výnimočný orgán, ktorý dokáže absorbovať veľké množstvo UV žiarenia pomocou rohovky. Jej ochranné schopnosti však nie sú neobmedzené a intenzívnejšie slnečné žiarenie je preto rizikovým. „Žiarenie sa nakoniec dostane cez rohovku a spôsobí poškodenie vnútorných štruktúr oka,“ vysvetľuje James Dello Russo, očný lekár z Centra starostlivosti o zrak v New Yorku.

Podľa odborníka môže takéto poškodenie zraku viesť k šedému zákalu či k degenerácii makuly. Makula je súčasťou sietnice a v oku má kľúčovú úlohu, keďže je zodpovedná za ostré videnie.

„Do 70 rokov by ste sa s týmito problémami nemali trápiť, ale u ľudí, ktorí sú neustále v prírode, hrozí, že sa tieto problémy vyvinú v mladšom veku,“ varuje Dello Russo a nabáda k noseniu slnečných okuliarov.

Zároveň presne špecifikuje údaj, ktorý je pri výbere slnečných okuliarov rozhodujúci. „Keď hľadáte šošovky, ktoré blokujú 100-percent UV žiarenia, na štítku by malo byť napísané ,abso

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie