Denník N

Daniela Hantuchová: Ženský tenis vyzerá ako bejzbal. Pri komentovaní často márne hľadám nejakú taktiku

Daniela Hantuchová. Foto - TASR/Marko Erd
Daniela Hantuchová. Foto – TASR/Marko Erd

Daniela Hantuchová je na Roland Garros v pozícii televíznej expertky pre Amazon Prime. Zápasy komentuje s Timom Henmanom, v tíme odborníkov je s nimi napríklad aj Martina Navrátilová.

Tento týždeň sa Hantuchová dostane aj na kurt, s Navrátilovou spolu nastúpia vo štvorhre na turnaji legiend, v ktorom štartujú aj Gabriela Sabatiniová či Lindsay Davenportová.

39-ročná bývalá tenistka poskytla v Paríži rozhovor pre Denník N a Český rozhlas.

Už dlhšie ste televíznou komentátorkou. Ako sa cítite v tejto pozícii?

Teraz už dobre. Prvý rok som sa cítila, ako keď vás hodia do vody a učíte sa plávať, teraz ma to už stojí menej energie. Viem, čo čakať, a aj s hráčmi už mám inú väzbu ako predtým. Najväčšou satisfakciou pre mňa je, keď fanúšikovia hovoria, ako si užívajú naše prenosy. S Timom Henmanom a Marcusom Bucklandom spolupracujeme dlho a máme medzi sebou super energiu. Veľakrát sa musíme držať, aby sme sa pred kamerami nesmiali.

Čo vám táto práca dala?

Veľmi veľa, obohatilo ma to. Sme tu na to, aby sme sa celý život učili, a som rada, že môžem rásť v úplne inom smere. Je to výzva, lebo sa stále musím učiť, a tak ako kedysi v tenise, aj teraz chcem stále napredovať a byť v tom najlepšia. Vážim si, že ponuky stále prichádzajú. Užívam si pritom život, hoci to počas veľkých turnajov býva namáhavé, viem však, že potom mám fajront.

Učíte sa aj od kolegov?

Určite, napríklad Tim Henman je super. Marcus Buckland zas predtým robil dlhé roky pre Sky a venuje sa aj futbalovej Premier League. Obaja mi dávajú úžasné rady. Som typ, ktorý si vždy pýta spätnú väzbu. Keď som začínala, prekvapovalo ma, že som ju nedostávala. Po tenisovom zápase som totiž vedela, či som vyhrala alebo prehrala. V tejto novej pozícii som sa pýtala: Povie mi niekto, či to robím dobre? Časom som sa naučila, že keď nehovoria nič, tak je to dobré. Aj tak však chodím za riaditeľom aj producentom, aby mi hovorili, v čom sa zlepšiť.

Vnímate pri rozhovoroch nejaký rozdiel medzi tenistami, ktorých ste stihli ešte ako hráčka, a mladou generáciou?

Ja by som skôr porovnávala rozhovory s tenistami a tenistkami. Muži mi dajú oveľa viac a idú do detailov. Rogera [Federera] sa stačí opýtať jednu otázku a mám päťminútový vstup. Zatiaľ čo z báb to buď musím ťahať, alebo mám pocit, že už sú niekde na Instagrame namiesto toho, aby sa rozprávali. Neviem, ale taká je moja skúsenosť.

Ženský tenis však má aj výrazné osobnosti, ktoré navyše upozorňujú aj na netenisové témy, napríklad Igu Świątekovú či Naomi Osakovú.

Świąteková je úžasná pri rozhovoroch, ona je ozajstná špička. Často mám pocit, že ako hráči hrajú tenis, tak robia rozhovory. Keď sú múdri na dvorci, sú takí aj v rozhovoroch. Platí to aj o disciplíne – tí, ktorí sú disciplinovaní na kurte, nezvyknú meškať na rozhovory.

Srbskí novinári však hovoria, že Novak Djoković často mešká.

Pri mne sa neodváži meškať. Vie, že by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie