Denník N

Fínska novinárka, ktorá dostala pred súd Putinových trollov: Nikto ma neponížil tak ako Trump

Fínska novinárka Jessikka Aro. Foto – Nelli Kivinen
Fínska novinárka Jessikka Aro. Foto – Nelli Kivinen

Keď Jessikka Aro písala knihu o Putinových trolloch, radšej odišla z Fínska. Na verejných vystúpeniach na ňu útočili zástancovia režimu Vladimira Putina a pravidelne dostávala vyhrážky smrťou.

Stávalo sa jej aj to, že keď zdvihla telefón, na druhom konci sa ozval výstrel, jeden z trollov sa jej predstavil ako jej otec, ktorý bol už dlhé roky mŕtvy.

Útoky sa oslabili počas pandémie, no aj krátko pred naším rozhovorom vymazala zo svojho blogu komentár, ktorý hovoril, že by ju niekto „mal zobrať za saunu“, čo vo Fínsku znamená, že by ju mal niekto zabiť.

Trollovia počas pandémie zmenili priority – zamerali sa na dezinformácie o koronavíruse a agitovali ľudí na protesty proti očkovaniu.

„Takto dostanú na ulice viac ľudí a spôsobia oveľa väčší chaos, ako keď šíria nezmysly o Jessikke Arovej,“ hovorí.

Rozprávame sa v deň, keď Fínsko spolu so Švédskom ohlasujú vstup do NATO. Nebojíte sa teraz Ruska?

Nie.

Prečo?

Prečo by som sa mala? Rusko chce, aby sa ho každý bál, je to časť ich stratégie a ich informačnej vojny. Keď ľudia začnú mať strach, začnú hľadať spôsob, ako ho prekonať alebo s ním žiť, a začnú robiť Rusku po vôli. Len aby ich Rusko nezranilo, aby nenaplnilo svoje vyhrážky. My však vyhrážky počúvame už veľmi dlho a teraz mám pocit, že sa vlastne oslobodzujeme spod ich vplyvu.

Vôbec sa nebojím, ale rozumiem tomu a veľa ľudí hovorí, že sa bojí. Prišlo to hlavne vo februári a marci, keď Rusko zlomyseľne začalo genocídu na Ukrajine. Ľudia čítali správy a boli vydesení a mnohí stále sú. Myslím si, že vstup do NATO teraz podporuje tak veľa Fínov práve preto, lebo to vnímajú ako odpoveď na ruské vyhrážky.

Máme šťastie, že je v tejto situácii prezidentom USA Joe Biden?

Ó, áno, obrovské šťastie. Teší ma aj to, že NATO vyšlo z éry Donalda Trumpa bez ujmy. Veľmi ma však zaujíma, aké triky majú pripravené trollovia pred ďalšími americkými prezidentskými voľbami. Určite sa budú Trumpa snažiť dotlačiť späť do úradu.

S Trumpom máte osobnú skúsenosť. Mali ste dostať Medzinárodnú ženskú cenu odvahy, no nakoniec sa to nestalo. Prečo?

Tak ma nikdy nikto nepotupil, dokonca mi stále dlhujú peniaze! Začiatkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie