Denník N

Vývoj bojov (96. deň): Pracuje sa na dodaní amerických rakiet, ktoré môžu ovplyvniť priebeh bojov

Raketomet M270 americkej armády počas cvičenia. Foto -Wikipédia
Raketomet M270 americkej armády počas cvičenia. Foto -Wikipédia
  • Ako sa vyvíja útok pri Chersone.
  • Ako to vyzerá pri Sjevjerodonecku.
  • Čo dokážu americké rakety a prečo majú potenciál zmeniť priebeh bojov.
  • Z okolia Iziumu sa stalo vedľajšie bojisko.
  • Mapy dňa – Cherson a Sjevjerodoneck.
  • Videá dňa – čo zostalo z Rubižného; pozoruhodné detaily z útoku ruských Su-25; zranený a zajatý ukrajinský tankista opisuje boj, v ktorom jeho tank inkasoval tri zásahy; ruská novinárka ako adeptka na deputinizáciu; ruské BMP nezachránila ani rýchla jazda.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 30. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ako prekonať ruský delostrelecký valec. Ruská taktika na Ukrajine sa zmenila. Funguje síce pomaly, ale funguje. Jej pointou je koncentrácia čo najväčšieho počtu diel a raketometov na malom území, zasypanie ukrajinských pozícií, zničenie alebo aspoň poškodenie oporných bodov a až potom pokus o ich obsadenie. Takto to ide s väčšími či menšími úspechmi stále dokola. Rusi využívajú prevahu v množstve hlavní a pravdepodobne takmer bezodné zásoby delostreleckej munície a hlúpych rakiet.

Početnosťou sa ukrajinské delostrelectvo ruskému nevyrovná, ale môže ho prekonať dostrelom a presnosťou. Práve v tom spočíva snaha Kyjiva získať ťažké zbrane zo Západu. O približne stovke amerických húfnic M777 sa všeobecne vie, v pondelok Poliaci oznámili, že Ukrajine dajú 18 kusov svojej samohybnej pásovej húfnice Krab. V rovnaký deň sa zároveň ako o hotovej veci hovorilo o slovenských Zuzanách 2.

V týchto dňoch sa však rozhoduje o niečom omnoho výkonnejšom. O dodávke amerických rakiet zem-zem, ktoré majú potenciál oslabiť hlavnú ruskú výhodu.

Ukrajinci majú záujem o systém M270 a Američania smerujú k tomu, že im ho dodajú.

Čo dokáže a ktorá verzia je v hre. Systém M270

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie