Denník N

Keď bolí celý svet

Emil Zátopek v roku 1948. Foto – TASR/AP
Emil Zátopek v roku 1948. Foto – TASR/AP

Česi nasadzujú recept Emila Zátopka: „Když nemůžeš, tak přidej.“

„Bolí ma celý človek, pán doktor,“ zvykol na moju obligátnu otázku o tom, ako sa má, odpovedať Paľko, jeden z mojich pacientov v protialkoholickej poradni, „som nejaký vadný – unavený, stuhnutý, dakedy ani nezaspím“. Nato som mu zakaždým pripomenul, ako mu predtým už nič nešlo – ani pracovať, ani jesť, ani chodiť, ani sedieť, ako mi vravel, že stratil spojenie so svetom, že sa mu všetko rozsypalo – slovom, mal za sebou rozmlátený, roztrieskaný život, z ktorého sa mu podarilo vyviaznuť. „Veď hej,” pripustil, „nech je, ako chce, ale nepijem“. Povzbudil tým nielen seba, no aj mňa. To bolo pred vyše štyridsiatimi rokmi, usiloval som sa jemu i mnohým ďalším pomôcť, ako som len vedel, no keďže sme sa ako terapeuti venovali klientele, kde sme sa nemohli chváliť veľkou úspešnosťou, aj nám dobre padla občasná vzpruha. „Sociálna prestíž” ochorenia – alkoholizmu ako choroby, závislosti – bola v porovnaní s inými dosť nízka a to sprevádzalo aj jej liečiteľov. Slabšie výsledky terapeutov vyčerpávali, cítili sa akoby vyprahnutí, niekedy až vyhorení.

Ktovie, čo je s ním dnes. No obávam sa, že keby sme sa stretli, tak by mi povedal, že ho bolí celý svet.

Nečudo, zosypalo sa toho naraz veľa a valí sa to na nás zovšadiaľ, od rána do večera. Ledva sa utlmila pandémia, prišlo tisícročné sucho v Amerike, spaľujúce horúčavy a tisíce padajúcich vtákov v Indii, prízrak hladomoru v Afrike a na Blízkom východe, ruský vpád do Ukrajiny, rakety zabíjajú ľudí a mestá líhajú popolom, energetická kríza v Európe, nenávistné maily a diskusie, zdražovanie… Už to všetko ani nevládzeme sledovať, cítime sa voči tomu bezmocní a nikto dnes poriadne nevie, ako z toho vyjsť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie