Denník N

Bol neúspešným hercom, dnes patrí k najvplyvnejším tvorcom seriálov na svete

Foto - Rotten Tomatoes
Foto – Rotten Tomatoes

Yellowstone, 1883, Mayor of Kingstown alebo Tulsa King. Američan Taylor Sheridan má niekoľko rozpracovaných projektov. K väčšine z nich sám napísal scenár aj ich režíruje.

Keď mal dvadsať, odišiel z rodného Texasu do Los Angeles, aby prerazil v herectve, nikam to však neviedlo. Zahral si v Doktorke Quinnovej a pár dieloch kriminálnych telenoviel zo série CSI.

Keď pred treťou sezónou kultového seriálu Zákon gangu žiadal o vyšší honorár, vysmiali ho. Takých ako ty máme desiatky, ty sám si dvanásty v poradí, vypočul si.

„Vtedy som sa rozhodol skončiť, pretože presne tak to vnímal celý biznis – nahraďme ho niekým lacnejším. Nechcel som byť do konca života len jedným z mnohých,“ vravel Taylor Sheridan.

S rodinou odišli do Wyomingu žiť na ranč. Ten však nebol pre rodiny uspôsobený, takže manželka a malý syn žili v pojazdnom karavane. „Neznelo to príliš ašpiratívne,“ spomína.

Pustil sa do písania filmov a seriálov a dnes už môžeme povedať, že to bolo jeho životné rozhodnutie. Z priemerného herca sa stala hviezda. Hneď prvý film, ktorý napísal, bol obrovský úspech. Sicario: Nájomný zabijak (2015) režiséra Denisa Villeneuvea sa stal filmovou udalosťou roka nominovanou na troch Oscarov.

HBO aj Netflix ho odmietli

Sheridan je dnes hviezdou. Drsný chlap, Marlboro man z Texasu, ktorý píše a točí westerny a sám ako kovboj žije. Na jednom zo svojich rančov spolu s ďalšími odborníkmi trénuje hercov, aby v jeho príbehoch pôsobili dôveryhodne.

Aj preto zažil jeho Yellowstone na Paramount Pictures extrémny úspech. Premiéru štvrtej série sledovalo 15 miliónov divákov, čo aj tvorcov z iných produkčných spoločností priviedlo k presvedčeniu, že western ako žáner stále funguje.

„Pochádzam z rančerskej komunity, mám mnoho priateľov rančerov a kovbojov. Tento spôsob života len prežíval a televízia mi dala možnosť doň nazrieť veľmi hlboko,“ objasňoval Sheridan. „Chcem, aby si ktokoľvek, kto sa živí ako kovboj či rančer, pri pozretí mojej tvorby povedal – tak sa to robí.“

Seriál z roku 2018 v hlavnej úlohe s Kevinom Costnerom bol súčasťou otváracej ponuky novej stanice Paramount Network, ktorá sa transformovala zo Spike TV. Rozpráva príbeh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie