Denník N

Prečo z Putinovej lode utieklo tak málo veľkých potkanov

Francúzski colníci skonfiškovali megajachtu, ktorú vlastní firma s väzbami na Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a blízkeho spojenca Kremľa. Foto – TASR/AP
Francúzski colníci skonfiškovali megajachtu, ktorú vlastní firma s väzbami na Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a blízkeho spojenca Kremľa. Foto – TASR/AP

Nie je jasné, čo by najvyšší byrokrati, dôstojníci a biznismeni získali z odsúdenia ruskej invázie na Ukrajinu, vedia však, čo všetko by stratili.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keď niekto ako Boris Bondarev, ruský poradca OSN v Ženeve, zabuchne dvere svojmu zamestnávateľovi, ruskému ministerstvu zahraničia, a vlastne aj svojej rodnej krajine, je len prirodzené, že sa človek pýta, či systém diktátora Vladimira Putina vykazuje po troch mesiacoch hanebného dobrodružstva na Ukrajine nejaké trhliny. Odpoveď však znie, že v skutočnosti nie. Napriek doterajšiemu relatívnemu zlyhaniu invázie je počet prominentných prebehlíkov pozoruhodne nízky. Ruský establišment sa nechystá implodovať.

Pre väčšinu predstaviteľov vládnucej triedy z Putinovej éry má pokračovanie jeho vlády stále viac výhod ako útek.

Hŕstka odpadlíkov

Bondarev, radový diplomat špecializujúci sa na kontrolu zbrojenia, je doteraz najvyššie postaveným človekom, ktorý odišiel z ministerstva zahraničia. Žiadni iní námestníci ministra ani veľvyslanci neukázali, že by chceli opustiť loď, aj keď minister Sergej Lavrov už rezignoval na akékoľvek predstieranie diplomacie a pripojil sa na plný plyn k úsiliu provojnovej propagandy, keď vyhlásil, že ukrajinský židovský prezident Volodymyr Zelenskyj by mohol byť nacistom, pretože Adolf Hitler – tvrdí Lavrov – mal tiež židovskú krv. Napriek tomu trvalo Bondarevovi tri mesiace od začiatku vojny a tri týždne od Lavrovových antisemitských poznámok, kým odstúpil a diplomaticky mierne kritizoval ministra, ktorý, ako Bondarev napísal, „neustále vysiela protichodné vyhlásenia“.

Existujú nejakí ďalší prebehlíci, čo stoja za zmienku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie