Denník N

Vajda to vystihol, keď prirovnal tenis ku gladiátorským zápasom. Pätnásťtisíc ľudí chcelo vidieť Djokovića prehrať

Diváci sledujú Novaka Djokovića vo štvrťfinále Roland Garros. Foto - TASR/AP
Diváci sledujú Novaka Djokovića vo štvrťfinále Roland Garros. Foto – TASR/AP

Ak je zápas dobrý, neutrálny divák si praje, aby trval čo najdlhšie. Videli sme to veľakrát aj na Roland Garros, že sa priazeň publika načas otočila v prospech prehrávajúceho hráča, aby potom v piatom sete diváci opäť povzbudzovali pôvodného obľúbenca.

Ak však ide o súboje Rafaela Nadala s Novakom Djokovićom (či Rogerom Federerom), takmer žiadni neutrálni diváci už nie sú. Každý má svojho favorita.

Marián Vajda prirovnáva tenisové súboje k moderným gladiátorským zápasom a presne taký pocit som mal vo vypredanej 15-tisícovej aréne Philippa Chatriera v Paríži.

Diváci chcú vidieť svojho obľúbeného „gladiátora“, ale túžia vidieť aj toho druhého – neobľúbeného. Túžia ho vidieť prehrať.

„Ra-fa, Ra-fa, Ra-fa,“ hučal celý štadión, až mal z toho človek zimomriavky. Najsilnejšia podpora pritom neprišla pri brejkbale či inej kľúčovej situácii. Štadión bol najhlučnejší za zdanlivo nenápadných stavov – keď Nadal vo štvrtom sete znížil na 2:4 a potom znovu na 3:5.

Diváci nechceli piaty set. Chceli vidieť Nadala vyhrať a Djokovića prehrať. Tu a teraz. Čo ak to v tom piatom sete náhodou otočí?

Tí menej féroví kričali aj tesne pred Djokovićovým podaním, čo ho viackrát donútilo podanie odložiť. Djoković nakoniec zaváhal, nevyužil dva setbaly a svoje podanie stratil.

Pripisovať Nadalovo víťazstvo 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4) vo štvrťfinále Roland Garros správaniu divákov by, pravdaže, nebolo presné, hoci je jasné, že sa vám hrá lepšie, keď vás povzbudzujú, a nejakým percentom to výsledok ovplyvní. Čoskoro 36-ročný Nadal aj vďaka podpore fanúšikov vyzeral ako svoja verzia spred pár rokov a vyvrátil očakávania, že v dlhom zápase bude mať navrch čerstvo 35-ročný Djoković.

Djoković je však zvyknutý, že mu proti najväčším rivalom drvivá väčšina štadióna nedrží palce. Pripravoval sa na to aj pred týmto zápasom a v minulosti prezradil, ako sa voči tomu bráni. Keď vo wimbledonskom finále pred troma rokmi celý štadión skandoval: Roger, Roger, on si predstavoval, že ľudia kričia: Novak, Novak! Zápas vyhral 13:12 v piatom sete.

Aj tak je však fascinujúce vidieť, ako zas a znova plní úlohu neobľúbeného gladiátora. Keď včera prichádzal na kurt, odozvou bol mix potlesku a bučania, čo naštvalo aj legendárneho Johna McEnroea. Nazval to nedostatkom rešpektu.

Po zápase si Djoković zbalil veci. Štyri hodiny a dvanásť minút výborným športovým výkonom spolu s Nadalom zabával ľudí. Kým kladnému hrdinovi Nadalovi nadšený štadión aplaudoval, Djoković z kurtu odišiel tak, ako prišiel – za mixu potlesku a bučania.

Foto – TASR/AP

Djoković je v novinárskom centre – teraz

Na Djokovićove tlačovky sa zvykne čakať, srbskí novinári sú niekedy z jeho meškania frustrovaní. Teraz nám pípla správa v novinárskej whatsappovej skupine už o 1.23 ráno, teda osem minút po skončení zápasu. Bežne je v nej uvedený čas tlačovky, teraz tam svietilo capslockom, že Djoković je v tlačovom centre TERAZ.

Po prehre chcel byť zo štadióna čo najskôr preč. Na novinárske otázky odpovedal ešte pred tým, ako prví ľudia z 15-tisícového davu začali volať preťažený Bolt a následne hľadať metro.

Na tlačovke ukázal vlastnosť, na ktorú sa pri ňom niekedy zabúda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Grandslamové turnaje

Novak Djoković

Rafael Nadal

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie