Denník N

Plánuje mestá pre deti: Veľa detských ihrísk nie je dobré znamenie

Tim Gill v Bratislave. Zdroj - IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže/Peter Culka
Tim Gill v Bratislave. Zdroj – IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže/Peter Culka

Môžete mať mesto priateľské k autám alebo k deťom. Ale nedá sa mať oboje, tvrdí výskumník Tim Gill.

Ako vyzerá mesto z pohľadu vo výške 95 centimetrov – teda z priemernej výšky trojročného dieťaťa? Ak sú pozdĺž chodníka zaparkované autá, dieťa má celkom zablokovaný výhľad. Splodiny z výfukov mu prúdia rovno do nosa.

Britský výskumník Tim Gill sa dlhodobo zaoberá tým, ako plánovať rozvoj mesta pre deti. Aj deti v mestách sa podľa neho chcú hrať voľne a bez dozoru rodičov objavovať okolie svojho paneláka. Mesto považuje za zdravé vtedy, keď sú jeho ulice plné detí. „Deti sú indikátorom dobrého mesta. Tak ako sú lososy v rieke znakom čistej a zdravej vody,“ hovorí Gill. Do Bratislavy prišiel na konferenciu organizovanú štátnou organizáciou Iuventa.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo sa deti potrebujú hrať bez dozoru rodičov,
  • či sa deťom v Bratislave žije dobre,
  • prečo by sa mali pred školami obmedziť autá,
  • či je lepšie vychovávať deti v satelite alebo v meste.

Na začiatku svojich prednášok ste sa divákov zvykli pýtať, či si dokážu spomenúť na svoje najobľúbenejšie miesto, kde sa hrali ako deti. Aké bolo to vaše?

Vyrastal som v pomerne veľkej dedine v Anglicku a už od deviatich rokov som mohol chodiť, kam som chcel. Spolu s kamarátmi sme najradšej chodili hneď za dedinu do okolitej prírody. Pamätám si jedno miesto neďaleko lesa, kde bol malý rybník. Tam sme mohli zažiť dobrodružstvá, pri ktorých nás nevideli dospelí, no stále sme sa mohli vrátiť domov do piatich minút. To je moja najvýraznejšia spomienka – tajné miesta na okraji dediny, stromy, príroda a naokolo žiadny dospelý.

Takže toto je pre deti kľúčové? Najviac toho zažijú na miestach mimo dohľadu dospelých?

Deti túžia po zážitkoch. Rady testujú svoje schopnosti, objavujú a zažívajú dobrodružstvá. Chcú pochopiť svet okolo seba. Dnešné deti nemajú toľko možností objavovať svoje okolie, ale majú rovnako silnú túžbu po zážitkoch. Preto robím s dospelými toto cvičenie – aby som im pripomenul, aké dôležité je pre deti, aby mali svoj čas a priestor mimo dozoru dospelých. Netvrdím, že deti by mali mať zo dňa na deň absolútnu slobodu a pobehovať po lese. Mali by však dostať možnosť postupne na vlastnú päsť objavovať čoraz viac zo svojho okolia.

Ja som si hneď spomenula, že mojím najobľúbenejším miestom na hranie bol veľký strom, takisto mimo dohľadu rodičov. Reagovali podobne aj ďalší diváci?

Áno. Za posledných 15 rokov som mal prednášky na piatich rozličných kontinentoch a s ľuďmi z najrôznejších oblastí života. Skoro vždy si pamätali miesta z detstva, kde zažívali dobrodružstvá a slobodu. Deti potrebujú život bohatý na zážitky tak, ako potrebujú pestrú stravu plnú vitamínov. Keď nemajú možnosť objavovať tajomstvá vo svojom okolí, je to, akoby mali nevyváženú stravu. Ani pre spoločnosť nie je dobré, keď deti nevidieť a nepočuť na uliciach, keď sú iba skryté na oplotených detských ihriskách.

V článku tvrdíte, že keď je v meste veľa ohradených detských ihrísk, nie je to dobré znamenie. Prečo? Keď v slovenských mestách chceme spraviť niečo pekné pre deti, prvá odpoveď je postaviť nové detské ihrisko. 

Pretože sú iba náplasťou. Nie sú odpoveďou na ten skutočný problém, ktorým je dominancia áut na cestách. Detské ihriská sú dôležité, ale nikdy nebudú stačiť. Ak mesto stavia nové ihriská, ale rodičia tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bicyklovanie v Bratislave

Bratislava

Doprava v Bratislave

Mladí

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie