Denník N

V košickej politike vznikla nová skupina. Vzor vidia v rakúskom Grazi

Tím Hlavne mesto Košice. Foto – HMK
Tím Hlavne mesto Košice. Foto – HMK

Skupina deviatich Košičanov, zatiaľ prakticky bez skúseností s komunálnou politikou, sa združila pod názvom Hlavne mesto Košice. Na prvý pohľad to môže vyznievať konfrontačne s Bratislavou, ale oni názov svojej iniciatívy vysvetľujú inak. V jesenných voľbách sa budú uchádzať o mandáty miestnych, mestských i krajských poslancov.

Cieľom je zostaviť klub v mestskom zastupiteľstve, o kandidátovi na primátora zatiaľ nehovoria.

Doteraz sa angažovali v komunitách, občianskych združeniach, blogoch či v práci s mládežou, no z pozície poslancov či starostov chcú presadiť systematickejšie a hlbšie zmeny.

Nechcú byť vnímaní ako občianski aktivisti (pod touto „hlavičkou“ kandidovali víťazi ostatných volieb v Košiciach), také označenie považujú za sprofanované. Hovoria o sebe ako o „nezávislej iniciatíve do mestského zastupiteľstva“. Nemajú lídra, a ak sa na niečom nezhodnú, hlasujú.

Hovorcom iniciatívy je 36-ročný grafický dizajnér Igor Kupec. Vyštudoval Karlovu univerzitu v Prahe a v roku 2018 bol jedným z lídrov košickej iniciatívy Za slušné Slovensko. Vystúpil z nej po niekoľkých mesiacoch, keď bratislavskí kolegovia upustili od požiadavky na predčasné voľby. Je spoluautorom stobodového programu iniciatívy Hlavne mesto Košice.

Váš tím zatiaľ tvorí deväť ľudí, ktorí budú na jeseň kandidovať. Nemalo ich byť podľa vašich pôvodných vyhlásení viac?

Diskusie o možných kandidátoch prebiehali od leta minulého roka. Je pravdou, že miera politickej apatie je u nás veľmi veľká, no napriek tomu sa nám podarilo poskladať veľmi šikovný tím. Navyše tí, ktorí sa nakoniec rozhodli nekandidovať, nás podporujú aspoň formou expertízy či osobnej pomoci. Deväť mladých a energických ľudí, ktorí budú presadzovať nové nápady a riešiť problémy mesta, vo finále nie je málo. Okrem toho – preferujeme konštruktívnu debatu miesto nekonečných útokov a hádok. Veríme, že dobré riešenia budeme vedieť presadiť aj vytváraním koalícií. Pri mojom rozhodovaní o tom, či vstúpiť do komunálnej politiky, rezonoval odkaz dekana z Fakulty humanitných štúdií Karlovej Univerzity, Jána Sokola. Bol to disident, filozof a vysokoškolský učiteľ, ktorý sa v správnej chvíli zapojil do verejného diania a dokonca sa stal ministrom školstva. Nám ako študentom zvykol hovoriť: „Vystrčíte-li nos do politiky, s jistotou po něm dostanete. Rozhodně to však má smysl.“

Aké požiadavky ste mali na potenciálnych členov tímu?

Dôležitým faktorom bola predchádzajúca aktivita v prospech mesta, odbornosť, morálna integrita a istá miera diplomacie. Ak je zastupiteľstvo rozhádané, nepresadíte nič v prospech mesta a ľudí. Bez hľadania kompromisu a kultivovanej debaty to fakt nejde.

Ktoré mesto v Európe považujete za dobrý vzor pre Košice, kam by sa mohli posúvať?

Výborným príkladom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Košice

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie