Denník N

Táto vojna sa rozhodne v boji, a nie diplomaticky, hovorí Duleba a vysvetľuje, prečo bude mesiac jún zlomový

Ruská raketa v Charkive. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ruská raketa v Charkive. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rusko síce pomaly získava pozície na Donbase, podľa analytika Alexandra Dulebu sa však situácia môže otočiť radikálne v prospech Ukrajincov.

Situácia na východe Ukrajiny, kde sa ruská armáda snaží dobyť mesto Sjevjerodoneck a postupne obsadiť celú Luhanskú oblasť, je pre Ukrajincov mimoriadna ťažká.

Odhaduje sa, že v blízkom čase zničené mesto obsadí ruská armáda. Už teraz podľa britskej rozviedky okupujú Rusi viac ako polovicu mesta, sú medzi nimi aj čečenskí ozbrojenci.

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na fronte zomiera denne od 60 do 100 ukrajinských vojakov a 500 sa zraní.

„Prakticky skoro všetko, čo majú k dispozícii, vrhli do boja na Donbase, aby dobyli celú Luhanskú a Doneckú oblasť. A tam útočia nonstop. To sú také tri-štyri hodiny neustáleho bombardovania a útokov a potom znovu a znovu. Sjevjerodoneck už v podstate zničili – odhaduje sa, že 90 percent mesta ľahlo popolom,“ hovorí expert SFPA na Ukrajinu a poradca premiéra Eduarda Hegera.

Sjevjerodoneck je však len jedna tretina cesty, ktorá ich v Luhanskej oblasti ešte čaká, hovorí Duleba, s ktorým sme sa rozprávali o ďalšom možnom vývoji na Ukrajine.

Zlomový mesiac jún

Duleba predpokladá, že:

  • mesiac jún bude zlomový pre ďalší vývoj vojny,
  • Ukrajinci majú veľkú šancu

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie