Denník N

Vývoj bojov (97. deň): Zuzana 2 ide bojovať na Ukrajinu, aká je v porovnaní s ruskou Mstou

Samohybná húfnica Zuzana. Foto N - Tomáš Benedikovič
Samohybná húfnica Zuzana. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Čo sa deje severne od Chersonu?
  • A čo v Sjevjerodonecku – ako sa Rusi chcú vyhnúť pokusu o prekročenie rieky?
  • Vojna pre Zuzanu 2.
  • Američania nakoniec pošlú na Ukrajinu HIMARS – v čom sa líši od včera avizovaného M270?
  • Mapy dňa – Cherson a Donbas.
  • Videá dňa – ako vyzerali mimoriadne riskantné lety do obliehaného Mariupola; mína, mína, protitanková strela – pokračovanie príbehu jedného ruského tanku; Sjevjerodoneck Rusi dobyjú, ale obsadia ruiny.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 31. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Vojna pre Zuzanu 2. Slovensko dodá v krátkom čase Ukrajine samohybné húfnice Zuzana 2, ktoré vyrábame v Dubnici nad Váhom. Na návšteve Kyjiva to oficiálne potvrdila prezidentka Zuzana Čaputová. Ide o 155-milimetrovú húfnicu umiestnenú na tatrováckom podvozku 8 × 8. Posádka je na rozdiel od niektorých konkurentov skrytá v pancierovanej veži a korbe a je chránená pred črepinami a strelami malých kalibrov.

Nová verzia je nástupkyňou Zuzany 2000. Keď o jej nákupe v počte 25 kusov nečakane rozhodlo ministerstvo obrany za čias, keď mu vládol proruský Andrej Danko z SNS, vyvolalo to kritiku. Pôvodné Zuzany boli stále kvalitné a našej armáde oveľa viac chýbali iné typy moderných zbraní.

S odstupom času sa môžeme Dankovi poďakovať, aspoň máme Ukrajincom čo poslať (dostanú osem čerstvo vyrobených strojov, posádky pre ne sa už cvičia). Navyše, ak sa Zuzany 2 vo vojne osvedčia, je šanca, že pre ne štátna firma Konštrukta získa nových zákazníkov. Aktuálne boje totiž zvýraznili význam moderného delostrelectva a Zuzana 2 také reprezentuje.

Čo Zuzana 2 dokáže a aké je porovnanie s ruskou konkurenciou. Keď sa posudzuje účinnosť delostrelectva, najväčšia pozornosť sa venuje jeho dostrelu. Zuzana 2 ho má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie