Denník N

Z právničky sa stala inštruktorkou jogy: Najťažšie je naučiť sa, že nemusíme byť dokonalí

Vera Sentešová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vera Sentešová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sociálne siete urobili z jogy šport pre štíhle mladé ženy, ktoré robia stojky a šnúry na počkanie, ale to je veľmi skreslený obraz, hovorí dlhoročná inštruktorka.

Vera Sentešová vyštudovala právo, joge sa začala intenzívnejšie venovať až počas právnickej praxe. Spolu s manželom Dušanom založili v roku 2011 svoje prvé jogové štúdio v Bratislave, ku ktorému pribudli aj štúdiá YoGO v Nitre a v Žiline ako vôbec prvá sieť jogových štúdií na Slovensku.

Pandémia zmenila ich rozbehnutý biznis aj pohľad Very Sentešovej na samotnú jogu. „S jogou som začínala, aby ma nebolel chrbát a aby som si zamakala, dnes si uvedomujem množstvo iných benefitov, ktoré ponúka,“ vraví Sentešová.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo joga pomáha pri bolesti chrbta;
  • či je joga viac prospešná pre ženy alebo mužov;
  • v čom spočívajú výhody, keď cvičíte s inštruktorom a bez neho;
  • čo sa snaží naučiť budúcich učiteľov jogy.

V posledných rokoch viacero profesionálnych športovcov hovorí o tom, ako im joga pomáha pri tréningoch, no v jogových štúdiách v drvivej väčšine vidno ženy. Čím to je, že joga ženám imponuje?

Myslím, že ženy jogu vyhľadávajú najmä preto, lebo sa na nej cítia fajn. Je to vlastne trochu paradox, pôvodne praktizovali jogu v Indii muži, ženám to bolo zakázané. Za to, že joga prenikla medzi ženy, vďačíme najmä inštruktorke Indre Devi, pôvodom z dnešnej Litvy. V 20. rokoch 20. storočia sa dostala do Indie, kde sa z nej stala filmová hviezda. Joga ju zaujala a bola natoľko vytrvalá, až sa dostala k slávnemu učiteľovi [Tirumalaiovi Krishnamacharyaovi], ktorý dovtedy učil iba mužov.

Neskôr sa presťahovala do USA a stala sa priekopníčkou modernej jogy medzi ženami na Západe. Pre jogu nadchla aj množstvo slávnych hollywoodskych herečiek, cvičila s ňou napríklad Greta Garbo. Jej kniha Forever Young, Forever Healthy (Navždy mladá, navždy zdravá), čo bola prvá popularizačná kniha o joge pre ženy, sa stala bestsellerom. Neskôr zrejme túto tendenciu ovplyvnil aj komerčný rozmer, keďže na jogu je naviazaných množstvo trendov v oblasti oblečenia, k čomu viac inklinujú práve ženy.

Má joga pre ženy vôbec nejaký špecifický prínos z hľadiska fyziognómie v porovnaní s mužmi?

Veľmi zovšeobecňujúco by sa dalo povedať, že muži majú prirodzene väčšiu silu a ženy flexibilitu. Pri joge sa striedajú pozície so záťažou, ktorá rozvíja oboje – aj silu, aj flexibilitu. Preto sú pre ženy často náročnejšie silové pozície, kým pre mužov sú väčšou výzvou pozície vyžadujúce flexibilitu, čo, samozrejme, neplatí pre všetkých rovnako.

Na to, aby naše telo správne fungovalo, potrebujeme vybudovať rovnováhu medzi silou a flexibilitou, preto je joga rovnako dobrá pre mužov aj ženy.

Keď už prídu do štúdia jogy muži, aká motivácia ich privádza?

Najčastejšie ich pritiahnu ich partnerky alebo zvedavosť. Často však prídu aj s tým, že ich bolí chrbát a niekto im povedal, že joga je na to dobrá, a potom sú prekvapení, že joga nie je nuda, ako si mysleli. Moja skúsenosť je, že ak už muži prídu a joga ich baví, sú oveľa disciplinovanejší než ženy. Možno je to tým, že si dokážu lepšie zariadiť čas. Mala som už veľa klientov, ktorí chodili cvičiť pravidelne dvakrát do týždňa niekoľko rokov, kým ženy cvičia skôr nárazovo.

Vera Sentešová v pozícii „bojovníka“. Foto – Archív V. S.

Na začiatku každej lekcie u vás sa hovorí o aktivácii svalov panvového dna, čo by mohli oceniť najmä ženy, ale vedia vôbec, o čom hovoríte?

Nie, často to ženy bez ohľadu na vek nevedia, ale my ani nečakáme, že to hneď budú ovládať. Časom by sa však mali naučiť, ako ich aktivovať a ako ich znova uvoľniť. Na začiatku je dôležité, aby sa dozvedeli, že takéto svaly vôbec existujú a že majú možnosť s nimi pracovať.

Na kurzoch pre inštruktorov máme aj špeciálne školenie o gravid joge pre tehotné ženy, keďže svaly panvového dna sú veľmi dôležité práve pri pôrode a po ňom, keď môžu ženy trpieť napríklad únikom moču alebo sa im „prepadnú“ orgány, ak je toto svalstvo veľmi oslabené. Detailnejšie sa teda zaoberáme tým, ako fungujú. Nejde pritom iba o fyzické cvičenie, ale aj mentálne. Čím viac častí svojho tela dokážete vnímať mentálne, tým viac sa približujete k tomu, čo je podstatou jogy – je to pohľad dovnútra cez telo.

V jednom z rozhovorov ste spomínali, že s jogou ste začali práve pre bolesti chrbta, keď ste začínali s právnickou praxou. Bola joga pre vás prvá voľba pohybu?

V puberte a na vysokej škole som sa snažila hýbať zväčša preto, aby som si udržala váhu a nepribrala. Vyskúšala som všeličo, čo bolo akurát v móde – Tae Bo, zumbu aj behanie. Počas vysokej školy som objavila power jogu, ale cvičila som len sporadicky. Keď som potom začala pracovať v kancelárii, často som bola nervózna, nepokojná, bolieval ma chrbát, ale keď som si zacvičila, uľavilo sa mi. Postupne som si uvedomovala, že mi to pomáha – nielen fyzicky, ale aj psychicky.

Viete už dnes lepšie vysvetliť, čím to je, že joga dokáže pomôcť ľuďom s bolesťou chrbta?

Bude to znieť strašne jednoducho: človek sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Životy žien

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie