Denník N

Slovenská informačná Penta

Podnikatelia by si mali dávať pozor na to, aby nestierali hranice medzi firmou a tajnou službou.

Veľké firmy určite potrebujú aj dôverné informácie. No potrebujeme my firmy, ktoré si z ich získavania pre vlastné potreby urobili dôležitý pracovný nástroj?

Nemyslíme tým profesionálne agentúry, ktoré takéto služby legálne ponúkajú pre prípad krízy. Životnej či podnikateľskej. Skôr sa bavme o takých, ktoré sa inak viac či menej úspešne snažia predstierať, že slušne podnikajú napríklad v potravinárstve. Alebo zdravotníctve. Alebo bankovníctve.

Pretože. Hoci je asi celkom bežné, že naozaj veľké firmy platia aj ľudí, ktorí pre ne z času na čas získavajú neverejné informácie, v prípade Penty vzniká vážna pochybnosť, či sa v tejto oblasti náhodou nepohybuje na omnoho sofistikovanejšej úrovni, než je bežný priemer v biznise.

Za nedobrú povesť si môže sama. Bolo jej rozhodnutím, že sa spojila s bývalým šéfom ŠtB Alojzom Lorencom. Tak isto, ako bolo jej rozhodnutím pokútne dať v roku 2006 na svoju výplatnú pásku bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša „ako profesionálne školeného odborníka na spravodajskú prácu“.

Vec má viacero rozmerov. Napríklad ten, či je v záujme štátu, aby človek s mimoriadne nadštandardnými informáciami o kadekom dôležitom, ku ktorým sa dostal ako spravodajský dôstojník, začal hneď po prepustení z tajnej služby pracovať pre vplyvných podnikateľov.

V tomto prípade nejde o Pentu, ale o možnosť, že akákoľvek firma bez zábran si vďaka tomu raz môže zabezpečiť beztrestnosť, lebo sa niečo nepríjemné dozvie o tých, čo by ju mali stíhať. Iste, takejto možnosti by bezo zvyšku nezabránil žiadny zákon, len vnútorná brzda na strane bývalého zamestnanca štátu.

Druhý rozmer nakreslili vyjadrenia samotnej Penty, z ktorých je zrejmé, že „spravodajskú prácu“ považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho podnikania. Vďaka za úprimnosť, ale naozaj to neznie dobre.

No a tretí rozmer tvorí obnovené vyšetrovanie, či platby pre Arpáša neboli len fingovanou odmenou za predaj CD s nahrávkami z Gorily. Tu sa opäť vraciame k vnútornej brzde, pretože Arpáš dobre vedel o spise a aj o tom, že ide pracovať pre jej hlavného predstaviteľa.

Aby sa nezabudlo na najdôležitejšie, je fajn, že sa vyšetrovanie obnovilo, ale netreba sa radovať predčasne. Ako v súvislosti s Gorilou pri každej príležitosti nezabudne pripomenúť policajný prezident, čím viac času uplynie od spáchania skutku, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa ho podarí vyšetriť. No a špeciálnu prokuratúru riadi pán, ktorý urobil veľa pre to, aby toho času uplynulo čo najviac.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Komentáre

Teraz najčítanejšie