Denník N

Podľa nemeckej tajnej služby na Ukrajine bojujú aj skutoční neonacisti. Ibaže ruskí a za Rusko

Ruskí ultrapravicoví extrémisti na demonštrácii 4. novembra 2010, v Deň ľudovej jednoty, keď Rusi namiesto komunistickej revolúcie z roku 1917 slávia porážku poľských inváznych síl z roku 1612. Foto - Michail Voskresenskyj/Reuters
Ruskí ultrapravicoví extrémisti na demonštrácii 4. novembra 2010, v Deň ľudovej jednoty, keď Rusi namiesto komunistickej revolúcie z roku 1917 slávia porážku poľských inváznych síl z roku 1612. Foto – Michail Voskresenskyj/Reuters

Bojovať proti údajnému nacizmu – s pomocou naozajstných neonacistov. Znie to absurdne, ale presne to sa podľa tvrdení nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (Bundesnachrichtendienst, BND) v súčasnosti deje vnútri ruskej armády. Podľa správy BND sa totiž k ruským vojakom bojujúcim na Ukrajine pridali najmenej dve ruské extrémistické neonacistické skupiny – Ruská imperiálna légia a skupina Rusič.

Informáciu o odhalení priniesol ako prvý nemecký týždenník Spiegel s odvolaním sa na dôvernú správu BND. Sedemstranový dokument bol už údajne predložený ministrom spolkovej vlády.

Podľa BND sa na invázii na Ukrajinu podieľajú mnohí ruskí krajne pravicoví jedinci a neonacisti. V dokumente nie sú špecifikované ich počty v ruskej armáde, no sú v ňom vymenované konkrétne skupiny a jednotky.

„Spolupráca [ruskej armády] s týmito skupinami posúva ruské odôvodnenie vojny, samozvanú denacifikáciu Ukrajiny, do absurdity,“ napísal analytik služby BND.

Jedna z týchto skupín má byť napojená aj na nemeckých neonacistov. S náborom údajne pomáha pravicový extrémista z berlínskych kruhov.

O aké skupiny ide?

Prvou skupinou, ktorá bojuje spolu s ruskými vojakmi na Ukrajine, je takzvaná Imperiálna légia – paramilitárna jednotka pravicovej extrémistickej skupiny Ruské imperiálne hnutie (RIM), ktorá už skôr, v rokoch 2014 a 2015, bojovala spoločne s proruskými separatistami na Donbase. Za cieľ má mať „elimináciu separatistickej existencie Ukrajiny“ – upiera jej právo na existenciu.

Spojené štáty a Kanada klasifikujú RIM ako teroristickú organizáciu.

„Sme bezpochyby za likvidáciu separatistickej entity Ukrajina,“ napísal na Telegram v deň začiatku ruskej invázie šéf RIM Denis Garijev.

Skupina RIM bola založená v roku 2002 v Petrohrade. Jej priaznivci chcú transformovať Rusko na monarchiu ovládanú iba belochmi. Podľa nich by mal Rusko viesť potomok Romanovcov, teda rodiny posledného ruského cára.

Niekoľko týždňov po zverejnení spomenutého príspevku na Telegrame oznámilo tréningové centrum RIM Partizan neďaleko Petrohradu nábor dobrovoľníkov do bojov na Ukrajine.

Podľa správy BND Garijev vytvoril aj príbuznú organizáciu (v českom preklade Záložná čata), ktorá údajne získala mnohomiliónové zákazky od ministerstva vnútra, Federálnej služby bezpečnosti (FSB, ruská tajná služba) a Federálnej ochrannej služby (FSO, vládna organizácia poverená ochranou najvyšších predstaviteľov štátu).

Po boku ruských vojakov podľa nemeckej spravodajskej služby bojuje aj neonacistická skupina Rusič Alexeja Milčakova. Aj táto skupina už bola v roku 2014 nasadená na Donbase. Rusič je skupina spojená s neslávne známou súkromnou vojenskou spoločnosťou zvanou Vagnerova skupina – Putinovou tieňovou armádou žoldnierov, ktorá bojuje aj v Sýrii a niekoľkých afrických krajinách.

V súčasnej vojne má byť Rusič podľa BDN od začiatku apríla.

Zapojenie skupiny Rusič a Ruského imperiálneho hnutia do bojov na Ukrajine už v rokoch 2014 a 2015 potvrdil pre Deník N aj Martin Laryš z Ústavu medzinárodných vzťahov.

„Ruské imperiálne hnutie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie