Denník N

Američanky sa obávajú, že z ich mobilov sa bude dať zistiť, či boli na potrate

Demonštranti pred jednou z pobočiek organizácie Planned Parenthood. Foto - AP
Demonštranti pred jednou z pobočiek organizácie Planned Parenthood. Foto – AP

To, čo je inak predmetom lekárskeho tajomstva, internetové firmy bežne posúvajú takzvaným tretím stranám.

Iba za 160 dolárov sa dnes v Spojených štátoch, kde je ochrana osobných údajov slabšia ako v Európe, dajú kúpiť informácie o tom, ktoré osoby za posledný týždeň navštívili kliniky Planned Parenthood, ako dlho tam zostali a kam sa odtiaľ pobrali. Kliniky Planned Parenthood poskytujú poradenstvo v oblasti reprodukčného zdravia, dá sa tam získať predpis na antikoncepciu a v niektorých pobočkách sa vykonávajú interrupcie.

A načo by niekomu takéto informácie získané z aplikácií v mobiloch či iných zariadeniach boli? Nuž napríklad na to, aby ženy, ktoré na klinike čakajú na potrat, dostali do svojich zariadení nevyžiadané reklamy od „prolife“ skupín, odrádzajúce ich od ich rozhodnutia a ponúkajúce iné riešenia. Stalo sa to už v roku 2016.

To, že pred klinikami poskytujúcimi interrupcie protestujú protipotratové skupiny, modlia sa tam, niekedy až agresívne obťažujú klientky aj personál, je známa vec. Ale priame oslovovanie konkrétnych žien a fakt, že nie je problém dostať sa k ich osobným údajom, to všetko je veľmi znepokojujúce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie