Denník N

Hľadať únikovú cestu pre Putina je bláznovstvo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby vojnu vyhrala Ukrajina, Putin si postaví svoju vlastnú realitu, ktorou nakŕmi svojich obyvateľov.

Autor je americký historik

Zdá sa, že niektorí pozorovatelia rusko-ukrajinskej vojny si myslia, že jej najväčším nebezpečenstvom je, že Ukrajina vyhrá alebo vyhrá príliš rýchlo, že to bude Putinovi nepríjemné a to by nás malo znepokojiť.

Toto je hlboko zvrátený spôsob, ako sa na vec pozerať. Putin sa rozhodol bojovať na Ukrajine v agresívnej a ničivej vojne. Kdekoľvek, kde Rusko kontroluje ukrajinské územie, Rusi páchajú genocídne zločiny na občanoch Ukrajiny vrátane masového znásilňovania, masového zabíjania a masových deportácií. Demokracia sa bráni autokracii a osud demokracií visí na vlásku. Ruská uhľovodíková oligarchia nám predvádza ukážku kataklizmy, ktorá nás čaká, ak sa neoslobodíme od ruskej ropy a plynu. Rusko blokuje Čierne more a zastavuje vývoz potravín, čím hrozí, že tento rok zabije hlad desiatky miliónov ľudí. To sú veci, o ktoré by sme sa mali starať, nie o Putinov sebaobraz.

Stačí zmeniť naratív

Táto úvaha má však ešte hlbší problém, ktorý vyplýva z nesprávneho chápania fungovania moci v Rusku. Ruský mediálny a politický systém je postavený tak, aby udržal Putina pri moci bez ohľadu na to, čo sa deje vo vonkajšom svete. Ruská politika sa odohráva v uzavretom informačnom prostredí, ktoré Putin sám navrhol a ktoré sám riadi. Nepotrebuje pomoc z reálneho sveta, aby vytvoril pre Rusov upokojujúcu fikciu. Robí to už dvadsať rokov bez našej pomoci.

Ukrajinci to chápu a to je jeden z dôvodov, prečo sú podráždení, keď im navrhujeme, aby Rusku prepustili územie alebo víťazstvo, a to pre obavy o Putinov vnútorný stav. Vedia, že je to nielen nespravodlivé, ale aj zbytočné. V ruskej politike nie sú dôležité Putinove pocity ani realita na bojisku, ale schopnosť Putinovho režimu zmeniť príbeh pre konzumentov ruských médií. Ako Ukrajinci dobre chápu, je nezmyselné odsudzovať skutočných ľudí na skutočných územiach, aby trpeli a zomierali pre potreby ruských príbehov, ktoré však ani trochu nezávisia od skutočného sveta.

Čo sa stane, ak Putin zistí, že na Ukrajine prehráva?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie