Denník N

Nedeľná nekázeň: Kto žije v skleníku, sprchuje sa v pivnici

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Holandské rodinné domy a byty udivujú veľkými oknami bez záclon. V staršej zástavbe môžeme často pozorovať všetko dianie v obývačke a skrz kuchyňu vidno až do záhrady. Turistickí sprievodcovia to vysvetľujú vierohodne. Holandsko je väčšinovo protestantská krajina. Ak sa domová daň platila podľa počtu okien, bolo rozumné mať jedno veľké okno namiesto viacerých menších. Takže aj protestantská šetrnosť a asi aj väčšia otvorenosť, akože nemáme čo skrývať. Ale trochu aj dozor, aby sa nekuli pikle.

Okolnosti nás občas privedú k otvorenosti a priezračnosti, ktorú by sme si dobrovoľne nevybrali. Rímskych katolíkov zaskočila pred 60 rokmi výzva pápeža Jána XXIII. – otvorte okná! Niektorí ju vypočuli, iní prepočuli, ale dodnes máme za to, že bez jeho iniciatívy by nebol II. vatikánsky koncil a nebolo by sa pohlo vôbec nič. Ako je na tom dnes pápež František, keď vyzval rímsku cirkev, aby sa stala synodálnou? Akú chce otvorenosť? Pootvoriť len na škárku, aby bolo vidno audiencie, zasadania a púte? Alebo preskliť všetky okná aj steny, cez ktoré bude vidno Vatikánu do kuchyne?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie