Denník N

Školský týždeň: Štát deťom z Ukrajiny nepomohol, aby sa mohli dostať na vhodné stredné školy

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Štát deťom z Ukrajiny nepomohol, aby sa mohli dostať na vhodné stredné školy. 2. Poznáme výsledky maturitných testov, nedajú sa však jednoducho porovnávať s obdobím spred pandémie.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Štát deťom z Ukrajiny nepomohol, aby sa mohli dostať na vhodné stredné školy

V týchto dňoch už majú žiaci a žiačky za sebou prvé kolo prijímačiek na stredné školy. Ak ich žiadna škola neprijala, môžu využiť druhé kolo, ktoré prebehne v júni. V dôsledku vojny sa na Slovensku ocitli tisíce detí z Ukrajiny a nezanedbateľná časť z nich je vo veku, keď by v budúcom školskom roku mali nastúpiť do prvého ročníka strednej školy.

Pred vyše dvoma mesiacmi sme upozorňovali, že plánovaný systém prijímania týchto detí na stredné školy môže spôsobiť, že sa nedostanú na školy, v ktorých by dokázali naplniť svoj potenciál. Pozrime sa, či sa spôsob prijímania detí z Ukrajiny na stredné školy na Slovensku napokon zmenil, a teda či tieto deti dostali šancu vzdelávať sa na školách, ktoré sú pre ne najvhodnejšie.

Ministerstvo školstva v marci pôvodne oznámilo, že deti z Ukrajiny si nebudú podávať prihlášky na stredné školy ako ostatní žiaci vzdelávajúci na Slovensku. Do prvého ročníka sa mali zaraďovať v rámci špeciálneho postupu po tom, ako sa ukončia štandardné prijímacie pohovory. Pritom prednostne mali byť zaraďované na školy a odbory, kde zostala voľná kapacita.

Varovali sme, že to môže spôsobiť, že deti z Ukrajiny sa budú môcť dostať najmä do škôl, o ktoré slovenské deti nebudú mať záujem. A teda budú navštevovať menej kvalitné alebo perspektívne odbory a školy, ktoré navyše nemusia vyhovovať ich schopnostiam či preferenciám. Ministerstvo školstva v tejto súvislosti sľubovalo, že navýši kapacity stredných škôl, aby bolo dosť miesta aj pre tieto deti. Ako teda nakoniec prijímanie detí z Ukrajiny na stredné školy na Slovensku prebieha?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie