Denník N

Zabalení v alobale

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Rozsah obvinení je taký masívny, že v normálnej krajine by sa vládna strana otriasala v základoch

Keď autor Gorily opisuje, ako mal Határ brať od Haščáka peniaze na kampaň Smeru, tak podľa neho „počuť šuchot“ – „pravdepodobne obálku“. Dnes už vieme, že to pokojne mohol byť aj alobal. Po igelitke, krabici na víno a priamych prevodoch pribudla na zoznam možných spôsobov manipulácie s čiernymi peniazmi ďalšia nápaditá položka. A ako vo svojej videospovedi upozornila aj exmanželka exposlanca Smeru Jánoša – táto forma prenosu a skladovania hotovosti je aj ohňuvzdorná.

Tak, ako si zaslúžil opatrnosť údajný spis SIS, treba pristupovať obozretne aj k výpovedi Ivety Jánošovej. Rodinné spory môžu nabrať obrovské rozmery a okrem záberu na dva mobily a zápisníky nikto nevidel žiadne dôkazy, nejasná je aj povaha transakcií, ktoré mali viesť od Fica až po alobal. Ale rozsah obvinení je taký masívny, že v normálnej krajine by sa vládna strana otriasala v základoch. A na rozdiel od mnohých ťažko uchopiteľných káuz počítanie roliek špinavej hotovosti je uchopiteľné tak, že by mohlo zabrať aj u nás. No veľké očakávania asi mať netreba.

Keď sa k prípadu priráta pripomenutie vývoja v samotnej Gorile, kde je jasné, že Penta platila bývalých siskárov, len nie je jasné, či naozaj za predaj spisu alebo len za prípravu hlásení pre Alojza Lorenca, tak je pocit znechutenia z toho, ako to tu celé funguje, takmer dokonalý. Čo s tým?

Bežnou odpoveďou je, že všetko môžu zmeniť voľby. Lenže keby aj neprestajný prúd škandálov odteraz až do volieb storpédoval Ficove preferencie, ktoré doteraz prežili všetko od údajného predaja miest na kandidátke po neodpovedanie na otázky o návšteve bytu na Vazovovej, ešte stále to vyrieši len časť problému. Tá druhá je, čo spraviť, aby opoziční lídri dokázali byť aspoň v jednej miestnosti. Keďže nie je známa odpoveď, ľahko by mohla nastúpiť totálna depresia.

No treba proti nej bojovať. Aj keby na politickej úrovni malo Slovensko stratiť ďalšie štyri roky, stále treba naplno viesť zápas o to, či tu vôbec niekedy bude podhubie v podobe od štátnych zákaziek nezávislých firiem, aktívnych neziskoviek a slobodných médií, z ktorého môže vyrásť zmena. Alebo či nás prečíslia tí, čo vo voľnom čase prebaľujú alobal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie