Denník N

Vývoj bojov (98. deň): Ruské raketomety sú desivé, ale aj desivo nepresné

Fotografia z ruského profilu na Telegrame ukazuje vojnu trochu ako počítačovú hru. Obsluha prieskumného dronu na displejoch sleduje zábery, ktoré posiela na zem a vysielačkou získané informácie posiela ďalej.
Fotografia z ruského profilu na Telegrame ukazuje vojnu trochu ako počítačovú hru. Obsluha prieskumného dronu na displejoch sleduje zábery, ktoré posiela na zem a vysielačkou získané informácie posiela ďalej.
  • Rusi bombardovali železničný tunel 70 kilometrov od slovenských hraníc.
  • Slovenská armáda hodnotí výkon ukrajinských kolegov – vedenie Ukrajiny muselo v tejto vojne urobiť neuveriteľne ťažké rozhodnutia a vo všeobecnosti urobilo tie správne.
  • Nezdá sa, že Ukrajinci pri Chersone výrazne napredujú.
  • Sjevjerodoneck nebude nový Mariupol, Ukrajinci ho opúšťajú.
  • Prečo západné rakety vyvolali nevôľu v Kremli.
  • Mapa dňa – kam dostrelí HIMARS.
  • Videá dňa – ako obávaná zbraň Rusov netrafila, čo mala; útok delostrelectva na kolónu ruských tankov – čo chce ukrajinské video povedať a aká je asi pravda.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 1. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ruské raketomety sú desivé, ale aj desivo nepresné. Spojené štáty Ukrajine dodajú štyri raketomety HIMARS. Zdá sa to málo, ale je pravdepodobné, že časom pribudnú ďalšie. Navyše Veľká Británia poskytne svoje M270, čo je ťažšia pásová verzia toho istého raketového systému. Mapa nižšie zobrazuje pás ukrajinského územia okupovaného Ruskom, ktoré sa ocitne v dostrele rakiet M31 s doletom 70 kilometrov (pošlú ich Briti aj Američania). Na minimálne polovici z neho (s výnimkou Krymu) prestanú byť hlboko v zázemí v bezpečí ruské veliteľstvá, sústredenia techniky, delostrelci, raketomety, postavenia protivzdušnej obrany, mosty a podobne.

Rovnaká mapa by sa dala vyrobiť aj opačným smerom. Zobrazovala by dostrel ruských raketometov. Lenže nezohľadňovala by kľúčový rozdiel, ktorým je presnosť. V prípade ruských (exsovietskych) je vskutku biedna.

Najlepším príkladom je ukážka, ako funguje asi najobávanejší ruský raketomet TOS-1A. Strach nevzbudzuje svojím dostrelom, ale tým, že používa termobarické rakety, ktorých účinok je voči ľuďom mimoriadne krutý. No známy je aj svojou nepresnosťou. Rusi ho pritom bežne používajú proti osídleným oblastiam, čo vyvracia ich tvrdenia, že berú ohľad na životy civilistov. S touto zbraňou to nie je možné.

Na prípad upozornil nemecký novinár Julian Röpcke. Video zachytáva zábery z ruského dronu na lesík pri akejsi dedinke, v ktorom dron predtým pravdepodobne odhalil ukrajinské pozície, a salvu z TOS-1A, ktorá dopadne v bezpečnej vzdialenosti od tohto cieľa. A našťastie v tomto prípade aj od domov. Okrem priebehu útoku a jeho následkov si treba všimnúť, čo im predchádzalo. Vysvetlenie po pozretí videa.

Je to spôsob

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie