Denník N

Na námestie v centre Bratislavy vstúpite len na vlastné nebezpečie (+fotogaléria)

Rozbité chodníky na Námestí slobody. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rozbité chodníky na Námestí slobody. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalé Gottwaldovo námestie je v havarijnom stave. Mesto to rieši varovnými tabuľami.

V sedemnástom storočí tam stál letný arcibiskupský palác, neskôr tú plochu zazelenali a vysadili tam stromoradie, v osemdesiatych rokoch minulého storočia ju zastavali na betónovú džungľu. Dnes sa po Námestí slobody môžete prejsť len na vlastné nebezpečie. Magistrát hlavného mesta naň pred pár dňami umiestnil výstražné tabule.

„Priestor na Námestí slobody je v havarijnom stave, potrebuje na viacerých miestach opraviť. Označili sme ho z dôvodu bezpečnosti a označenia tam zostanú, až kým sa chyby neodstránia,“ tvrdí vedenie mesta. Najbližšie mesiace pritom tieto upozornenia určite nezmiznú. Opravu námestia mesto naplánovalo až na jar.

Až do Nežnej revolúcie bol oficiálny názov námestia Gottwaldovo, známe bolo ako Gottko. Stála tam aj monumentálna socha komunistického prezidenta Klementa Gottwalda s jeho nasledovateľmi. V roku 1991 ju odstránili. Keďže sa nedala rozobrať, museli ju odpáliť výbušninou.

„Je to opäť verejný priestor, ktorému nebola v minulosti venovaná dostatočná pozornosť,“ tvrdí mesto. Na jar plánuje „lokálne sanovať dlažbu a opravovať platňami prepadnuté kanály a diery“.

Pôjde teda len o čiastočnú revitalizáciu ako súčasť projektu s názvom Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Mestu sa pred časom podarilo upraviť napríklad aj Predstaničné či Kollárovo námestie.

Na námestí neďaleko úradu vlády v centre Bratislavy sa nachádza aj najväčšia fontána v Bratislave, uprostred ktorej kvitne obrovský antikorový lipový kvet – symbol Slovanov. Tá už dávno nefunguje a hrdzavie, nachvíľu ožila, keď ju pred tromi rokmi aktivisti zasypali pieskom a urobili z nej ihrisko pre deti. 

Fotografie spustnutého Námestia slobody

Bratislavský magistrát priznáva, že Námestie slobody je v havarijnom stave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 5.11. 2015. Rozbité chodníky na Námestí slobody. foto N - Tomáš Benedikovič

Foto N – Tomáš Benedikovič

Bratislava, 5.11. 2015. Rozbité chodníky na Námestí slobody. foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie