Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Ukrajinská vôľa, ruský osud

Utečenci z Ukrajiny prichádzajúci na Slovensko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Utečenci z Ukrajiny prichádzajúci na Slovensko. Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Európske Poľsko 2. Európska Ukrajina

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Európske Poľsko

Čitateľ dostal štyri týždne po sebe voľno od prehľadu aktuálnej európskej judikatúry. Lenže sladkej záhaľke sa nedá oddať na celé leto, treba sa znovu pustiť do práce. Ale zase nie úplne zhurta, samozrejme.

Poliaci zrušili disciplinárnu komoru najvyššieho súdu, ktorá bola dominantne menovaná exekutívou. Ono sa to tu v niektorých kruhoch trochu plietlo a všetky tie právne spory okolo toho sa vydávali za príznak progresívneho nechutenstva voči politike varšavskej vlády. To sme si na tomto mieste už vysvetlili, tak len krátka pripomienka: v tejto konkrétnej téme nikdy nešlo o spor medzi liberálnymi a konzervatívnymi hodnotami, ale o spor medzi zárukami nezávislosti justície a práva na zákonného sudcu na jednej strane a relatívne priamym vplyvom výkonnej moci na obsadenie súdov na strane druhej. Model, ktorý tam PiS zaviedla, sa v európskom priestore jednoducho nedal ustáť.

A ešte jedna pripomienka dávnejšieho avíza: tvrdili sme, že Poliaci vedia počítať, eurofondy vrátane plánu obnovy potrebujú a skôr či neskôr si v tejto otázke dajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie