Denník N

Keď prvé lastovičky donášajú ódu na neliberálnu demokraciu

Priaznivci HZDS na mítingu na Pasienkoch so sloganom proti prezidentovi Kováčovi. Foto - TASR
Priaznivci HZDS na mítingu na Pasienkoch so sloganom proti prezidentovi Kováčovi. Foto – TASR

Neliberálna demokracia napĺňa niektoré formálne znaky demokracie, čo je však len figový list na jej totalitnej podstate.

Autor je poradcom predsedu vlády, text vyjadruje jeho súkromný názor

Nazývali ich babky demokratky, hoci boli medzi nimi aj dedkovia. Akurát tie babky bolo viac počuť. A bez toho, aby to vedeli, boli neoficiálnymi ochrancami neliberálnej demokracie Vladimíra Mečiara. Aká to bola demokracia? Zopsutá.

Vyznačovala sa týmito vlastnosťami: Vytvorením oligarchie, ktorá vznikla pomocou korupčnej privatizácie štátneho majetku. Laxným postojom k organizovanému zločinu, pretože samotná politická reprezentácia mala kriminálnu povahu. Ovládnutím verejnoprávnych médií a vytvorením štátnej dezinformačnej scény. Atakovaním slobodného priestoru – nezávislých médií, mimovládnych organizácií, demokratických opozičných strán, cirkevných hodnostárov, umelcov, odborárov, ktorí sa lídrom tejto neliberálnej demokracie postavili čelom.

Táto neliberálna demokracia sa volala mečiarizmus a jej vrcholným štádiom bol únos Kováča juniora, vražda Róberta Remiáša a kriminalizácia biskupa Rudolfa Baláža. Tie babky demokratky, čo chránili mečiarizmus s dáždnikmi, boli jeho tragikomickou kulisou až do momentu, keď na spoločnosť vyceril zuby štátny teror.

Ak to zhrnieme do stručnej esencie, neliberálna demokracia je spôsob nadvlády privilegovanej triedy pomocou sofistikovanejších nástrojov, ako je „odpaľ“ nepohodlného človeka do gulagu. Neliberálna demokracia napĺňa niektoré formálne znaky demokracie, čo je však len figový list na jej totalitnej podstate. Je však mimoriadne vynaliezavá v ohlupovaní zvyšku spoločnosti a predstieraní záujmu o verejné blaho.

Takže keď dnes prvé lastovičky prinášajú úvodné tóny pochvalnej ódy na neliberálnu demokraciu, vedzme, že je to vynález chamtivej oligarchie. Presne takej, ktorú splodil mečiarizmus, udržali pri živote vlády Mikuláša Dzurindu a rozvinuli do bezočivej kočneriády vlády Roberta Fica.

Tragikomickým dôvetkom môže byť, že táto neliberálna demokracia v našom kúte sveta cudzopasí na eurofondoch, na ktoré sa zložili liberálne demokracie, čiže naozaj slobodné spoločnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie