Denník N

Učiteľ a aktivista Crmoman: Už o dva týždne môžu byť niektoré školy zavreté

Protest učiteľov na Námestí slobody vo štvrtok minulý týždeň. Foto N – Tomáš Benedikovič
Protest učiteľov na Námestí slobody vo štvrtok minulý týždeň. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vladimír Crmoman je zo Slovenskej komory učiteľov. Je aj jedným z iniciátorov Zjazdu dlhých nosov, ktorý bol vo štvrtok poobede pred úradom vlády. Už dlho hovorí o problémoch v školstve aj o nízkych platoch učiteľov. Ak by to bolo na ňom, začali by štrajkovať.

Učiteľ Vladimír Crmoman získal ocenenie Biela Vrana aj za to, že dlhodobo upozorňoval na plytvanie v školstve. Foto - TASR
Učiteľ Vladimír Crmoman získal ocenenie Biela Vrana aj za to, že dlhodobo upozorňoval na plytvanie v školstve. Foto – TASR

Je toto prvý krok ku štrajku učiteľov?

Keby to bolo na mne, tak je to jediné riešenie pre školstvo, to som už viackrát povedal. Ale nechceme urobiť takú chybu ako mnohí pred nami, ktorí vyhlásili niečo a nebolo to dobre pripravené a nepredchádzala tomu masívna mobilizácia. Učiteľov podľa nás treba mobilizovať, aktivizovať, prebudiť, motivovať a bez toho vám nebudem strieľať do vetra, že o týždeň bude štrajk. Je to veľká práca a pustili sme sa do toho. Budeme bojovať a urobíme všetko preto, aby sme to dotiahli do cieľa. A ten je, aby boli splnené požiadavky. Budeme to skúšať.

 Dá sa očakávať, že do volieb bude štrajk?

To záleží od toho, ako budeme úspešní, ako bude prebiehať mobilizácia a koľko učiteľov sa pripojí.

Mobilizácia za štrajk teda už na školách prebieha?

Štrajk je najkrajnejšie riešenie. Teraz sme vymysleli, že o dva týždne spravíme deň zdravia. Nazvali sme to učiteľská posledná kvapka krvi. Chceme pokračovať v akciách, nechceme spraviť len jeden zraz a skončiť. Vyzveme všetkých učiteľov, aby v jeden deň išli darovať krv a vybavili si všetky lekárske vyšetrenia, ktoré dlhodobo zanedbávajú a bude to výstraha, niečo pre učiteľov a zároveň niečo pozitívne.

Takže budú zavreté školy? 

Myslím si, že áno.

Koľko? 

Budeme sa snažiť zmobilizovať čo najviac bratislavských škôl. Z mnohých škôl nám prišla podpora, plne podpísané petície. Samotná iniciatíva bratislavských učiteľov zahrňuje dosť veľa škôl a stále sa pridávajú. Vznikla už iniciatíva žilinských učiteľov, niečo sa črtá v Považskej Bystrici. A pridávajú sa aj ďalšie mestá.

Čo vám na to hovorí minister školstva, okrem toho, že ste prišli neskoro? 

Toto počúvame celé roky, že stále prichádzame neskoro. Stále máme nejaké nesplnené sľuby a máme toho dosť.

A komunikujete s ministrom?

Jasne dostali požiadavky aj výzvu, komunikujeme s ním stále. Stále posielame otvorené listy, petície, výzvy, dokolečka tri roky. Pán Sebelédi  (šéf nových školských odborov, pozn. red.) urobil petíciu Modrej stužky, ktorú podpísalo 50-tisíc učiteľov. Čo viac ešte máme spraviť? Máme každý týždeň písať nejaké petície a výzvy, aby niekto pochopil, že tu treba zmenu?

Učitelia sa nechcú nechať vládou ťahať za nos, smerujú ku štrajku
(Autor: Martina Pažitková)

Čím to je, že vás ignorujú?

Ignorujú nás, lebo nie je silno počuť učiteľský hlas. Preto robíme, čo robíme. Preto treba učiteľov zmobilizovať, zaktivizovať, musíme sa ozvať . Musíme výjsť do ulíc a pritvrdiť. Ak to neurobíme, tak nás budú ignorovať a robiť pozitívnu PR, ako je všetko super, všetko perfektné a budú zakrývať oči a uši pred tým, čo sa deje.

Vláda plánuje zvýšiť dôchodky sudcom a prokurátorom o 170 eur, vy žiadate 140 k platu a nechcú vám to dať. Ako vnímajú učitelia, že vláda dá radšej sudcom a prokurátorom ako učiteľom?

Nechcem to posudzovať. Všetky zamestnania sú podľa mňa dôležité a nechcem sa dostať do nejakého rozporu s inými povolaniami. Musíme si uvedomiť, že školstvo je základná vec. Tu sa formujú mladí ľudia. Keď sa investuje do školstva, tak sa to odrazí na celej spoločnosti, na celom jej vývoji. Keď sa to nerobí, tak spoločnosť pôjde dole vodou. Kvalitné vzdelanie a školstvo je základ spoločnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie