Denník N

Zdá sa, že najhorší vtip z Trnavy je Igor Matovič (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Vašečka a Janček vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Po vyše mesiaci diskusií o uvalení ropného embarga na Rusko dospela EÚ ku kompromisu: dovoz cez námorné cesty bude zablokovaný, zatiaľ čo vnútrozemské štáty Maďarsko, Česká republika a Slovensko budú môcť naďalej dostávať ropu cez potrubie Družba. Proti embargu sa ostro postavilo najmä Maďarsko. Čiastočné ropné embargo vyvolalo v členských štátoch protichodné reakcie.

Na jednej strane konštatovanie, že čiastočné embargo je lepšie ako žiadne. Čokoľvek, čo obmedzuje finančné prostriedky na Putinovu vojnovú mašinériu, treba privítať a zákaz je významný, pretože pochádza z bloku, ktorý je silne závislý od ruskej energie. Členské štáty sú rozdelené medzi tie, ktoré sa zúfalo snažia oddeliť od energie kontrolovanej Kremľom, vnútrozemské štáty, ktoré sú od nej beznádejne závislé, a ďalšie niekde medzi tým. Hlavy štátov a vlád našli spôsob, ako tieto rozpory vyrovnať a zasiahnuť Moskvu, čo nebolo pred samitom vôbec isté.

Na druhej strane zaznievajú hlasy, ktoré nie sú spokojné s výsledkom: Maďarsko, Slovensko a Česká republika budú mať prospech, zatiaľ čo iní budú musieť hľadať náhrady, niektorí viac, niektorí menej – pravdepodobne na veľkú radosť Vladimira Putina, ktorý vráža hlboký klin do EÚ a bude nadšený z výslednej hospodárskej nerovnováhy. Mnoho ekonómov po celý čas varovalo pred polovičatým ropným embargom voči Rusku – tvrdili, že rozdelí Európu, ale nepoškodí Putina dostatočne.

Maďarský premiér mal viacero dôvodov na obídenie embarga: vážne prerušenie dodávok energie, lojalita voči Putinovi, keďže verí, že tým poslúži maďarským záujmom. Ale hlavne peniaze, pretože Orbán umožňuje MOL Group obstarávať lacnejšiu ruskú ropu a ropné produkty. Posledná vec, ktorú chce urobiť, je zablokovať modus operandi svojich energetických magnátov.

Ukrajina však očakáva, že Európa zastaví dovoz ropy a nebude pokračovať vo financovaní Putinovej vojny. Podľa ekonómov na Západe by to bolo lacnejšie riešenie ako konflikt, ktorý sa vlečie roky. Ekonomická krátkozraká reálpolitika a nedostatok solidarity bude mať totiž vysoké náklady.

Prešľap týždňa

Igor Matovič povedal: „Áno, využili sme na to skrátený legislatívny proces, ktorý sme využiť mohli. Je to v súlade s kostolným poriadkom.“ No…

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie