Denník N

Ústavní experti a advokáti o rodinnom balíčku: väčšina ho vidí na Ústavnom súde

Expertov na ústavné právo sme sa pýtali, či by mala prezidentka dať balík pomoci rodinám posúdiť Ústavnému súdu alebo by ho mala podpísať.

Odpovedali: Eva Kováčechová, Lajos Mészárós, Radoslav Procházka, Ladislav Orosz, Marek Káčer, Vincent Bujňák a Eduard Barány, stanovisko bez konkrétnej odpovede zaslal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Existuje dôvod, prečo by prezidentka mala dať takzvaný prorodinný balíček posúdiť Ústavnému súdu? Mala by ho podpísať?

Už stručný výber z odpovedí právnych expertov ukazuje, že sa na legislatívny postup vládnej koalície pri prijímaní balíčka pozerajú veľmi kriticky. Viacerí si myslia, že by mal skončiť na Ústavnom súde a ten by následne mohol poslancom Národnej rady stanoviť podľa bývalého ústavného sudcu Lajosa Mészárosa jednoznačné a zásadné stanovisko k skráteným legislatívnym konaniam.

Bývalý ústavný sudca Ladislav Orosz otvorene hovorí, že by prezidentke odporúčal zákon nepodpísať a vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie, aj keď sa tým vystaví nemilosrdným atakom zo strany ministra financií a ďalších „prorodinných“ politikov.“

Ústavný právnik a expolitik Radoslav Procházka aj s dávkou irónie za hlavnú výhradu označil skutočnosť, že „pri zákone s takým dramatickým dosahom na všetko podstatné nahradila právom upravený sociálny dialóg diskusia ministra financií s poslancom Beluským.“

„V tomto prípade boli legislatívne pravidlá hrubo porušené, preto si myslím, že by tento postup mal preskúmať Ústavný súd,“ hovorí Eva Kováčechová.

„Frekvencia a intenzita porušovania pravidiel legislatívneho procesu je dlhodobým trendom, ktorý signalizuje, že parlament nevie zodpovedne uplatňovať svoju autonómiu. To zakladá dôvod na zásah zo strany Ústavného súdu,“ upozorňuje Marek Káčer, vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity a vedecký pracovník SAV.

Vincent Bujňák si zasa ako jeden z dôvodov, prečo by sa na balíček mal pozrieť Ústavný súd, všíma, že nesplnenie podmienok pre skrátené legislatívne konanie preukazuje aj skutočnosť, že množstvo ustanovení schváleného zákona nadobudne účinnosť až 1. januára 2023.

Budova Ústavného súdu v Košiciach. Foto N – Vladimír Šimíček

A teraz celé odpovede právnych expertov: 

Eva Kováčechová,
advokátka, členka Via Iuris aj redakčnej rady Denníka N

Tzv. prorodinný balíček bol prijatý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Ústavný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie