Denník N

Vývoj bojov (99. deň): Ruský seržant píše ministerstvu na výročie vojny – Väčšina pechoty už bola zabitá alebo zranená

Stále funkčný, ale poškodený most spájajúci Sjevjerodoneck (v pozadí) s Lysyčanskom. Foto - Twitter/OSINTtechnical
Stále funkčný, ale poškodený most spájajúci Sjevjerodoneck (v pozadí) s Lysyčanskom. Foto – Twitter/OSINTtechnical
  • Vojaci pri Iziume trpia spôsobom, ktorý si ťažko dokážeme predstaviť.
  • Čo Rusi na výročie dosiahli a akú majú v armáde náladu.
  • V Sjevjerodonecku Ukrajinci nastražili pascu. Vraj. 
  • Cherson a Charkiv – čo je nové.
  • Slovenská armáda hodnotí výkon ukrajinských kolegov – Vedenie Ukrajiny muselo v tejto vojne urobiť neuveriteľne ťažké rozhodnutia a vo všeobecnosti urobilo tie správne.
  • Mapa dňa – na Ukrajine majú aj desiatky obcí rovnaký názov, sťažuje to orientáciu pri sledovaní bojov.
  • Videá dňa – dve videá z akcie S-300 – jedno ukrajinské, druhé ruské; čo vidí operátor dronu a ako ho ovláda.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 2. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Čo Rusi na výročie dosiahli a akú majú v armáde náladu. Tento diel vývoja bojov sa venuje 99. dňu vojny, ale vychádza na okrúhle výročie jej začiatku. Čo teda Rusi za sto dní dosiahli? Veľmi jednoducho – napriek dobytiu asi pätiny ukrajinského územia nič zásadné z toho, čo si zaumienili. Ukrajina bojuje a stále je demokratickou suverénnou krajinou. Na jej strane je najbohatšia a najmocnejšia časť sveta. Rusko ekonomicky trpí a bude ešte viac.

Neznamená to, že vojna je vyhraná. Dnes napríklad ukrajinská armáda písala o nespokojnosti ruských jednotiek, ktoré neprestajne bojujú a velenie ich neposiela na odpočinok. Lenže rovnako sú na tom niektoré elitné ukrajinské jednotky, ktoré operujú na Donbase a pri Charkive. Ani ony ešte nemali možnosť oddýchnuť si, straty v niektorých sú podľa dostupných správ aj 40-percentné. Aj z ukrajinskej strany z času na čas zaznievajú sťažnosti na zlé zásobovanie, únavu či neschopnosť velenia. Bola by preto chyba podľahnúť prehnanému optimizmu.

Napriek tomu je nespochybniteľným faktom, že Ukrajina si počína nad očakávanie dobre a v strategickom zmysle slova zatiaľ vyhráva – svoju štátnosť, priazeň sveta a tým aj budúcnosť.

Vojaci pri Iziume trpia spôsobom, ktorý si ťažko dokážeme predstaviť. Igor Strelkov dnes o priebehu bojov nepíše, ale poslúžil inak. Opäť odporúčal text, ktorý napísal ruský vojak a uverejnil ho práve dnes. Strelkov ho nemenuje, ale ide podľa neho o seržanta, ktorý bojuje už tretí rok.

Obraz bojov, ktorý tento poddôstojník ponúka, je pre slobodný svet povzbudivý. Pre úbohých ruských vojakov umierajúcich pre Putina strašný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie