Denník N

Nottingham Forest je späť v Premier League. Druholigista, ktorý zrazu dominoval Európe a potom na dlhé roky zmizol

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

„We all agree, Nottingham Forest are magic, are magic, are magic,“ (Všetci súhlasíme, že Nottingham Forest je magický, je magický, je magický) spievali fanúšikovia Nottinghamu Forest na konci sedemdesiatych rokov.

Klub sa vtedy dostal z dna druhej ligy k postupu, v prvej sezóne medzi elitou získal titul a potom vyhral dvakrát po sebe Európsky pohár majstrov, dnešnú Ligu majstrov.

Za futbalovou rozprávkou stál legendárny manažér Brian Clough, ku ktorému neskôr často prirovnávali Josého Mourinha. „Dúfam, že nikto nie je dosť hlúpy na to, aby nás odpísal,“ povedal raz Clough o svojom tíme.

Nottingham Forest pod Cloughom prežil svoju zlatú éru, ku ktorej sa však už nikdy nepriblížil. Po víťazstvách v najprestížnejšej európskej súťaži prišiel pád.

V sezóne 1992/1993 – stále s Cloughom na lavičke – klub z Premier League dokonca zostúpil. Clough, ktorý mal problém s alkoholom, skončil. Forest sa ešte na štyri sezóny do prvej ligy vrátil, ale v roku 1999 znova vypadol a už sa nevrátil.

Ako však povedal Clough, Forest sa neoplatí odpisovať a klub sa konečne vracia. Minulý týždeň vo finále play-off o postup do Premier League porazil Huddersfield vo Wembley 1:0 a v súťaži sa objaví po 23 rokoch.

Kevin Campbell, bývalý útočník Forestu, pre portál Athletic povedal: „23 rokov je pre Nottingham Forest až príliš dlhý čas na to, aby si taký klub neužil úspech. Je to príliš veľký klub, má príliš veľkú históriu a trvalo to až príliš dlho.“

Aktuálny úspech Nottinghamu Forest je príbehom systematickej práce, kvalitných hráčov a rozdielového manažéra, ale aj odkazom na slávnu minulosť.

Fanúšikovia sa s odkazom Briana Clougha môžu konečne vyrovnať. O svojom klube už nepremýšľajú ako o gigante, ktorý spadol z vrcholu, ale ako o ďalšom malom outsiderovi túžiacom presadiť sa.

Si lacný, chcem ťa

Keď Clough v roku 1975 Forest prevzal, bol to malý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie