Denník N

Nie sme žiadne moriaky. Turecko už po anglicky nebude Turkey, ale Türkiye (a ako sa uchytila Czechia)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Foto - TASR/AP
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Foto – TASR/AP

Anglický názov Turkey pre Turecko už nie je správny. Turecké úrady poslali do OSN list, v ktorom žiadajú, aby sa ich krajina po novom v angličtine volala Türkiye (čítaj Turkíja).

Tak sa tento štát nazýva aj v tureckom jazyku od svojho vzniku v roku 1923.

OSN to prijala. „Nie je na nás, či to prijmeme alebo nie. Krajiny sa môžu slobodne rozhodnúť, ako sa chcú nazývať. Nedeje sa to každý deň, ale nie je nezvyčajné, keď krajiny menia svoje meno,“ povedal pre CNN hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric.

Ako príklad uviedol premenovanie Pobrežia Slonoviny z Ivory Coast na Côte d’Ivoire. Výber posledných zmien názvov štátov prinášame na konci článku.

Hlavným dôvodom bolo, že Turecko už viac nechce, aby jeho názov v angličtine znamenal to isté ako pomenovanie moriaka (turkey), teda vtáka, ktorý je populárny v Británii či Spojených štátoch amerických ako slávnostné vianočné jedlo.

„Nejde o premenovanie, v turečtine sa nič nemení. Ide iba o nahradenie ustáleného pomenovania pre Turecko v angličtine (Turkey) tureckým názvom (Türkiye). Ide o štandardnú procedúru nahlasovania pomenovania nejakej krajiny v ich jazyku v najdôležitejších svetových jazykoch príslušným sekciám OSN (UNGEGN, UNTERM), ktoré sú v zásade povinné to akceptovať a vo svojich dokumentoch používať názov, ktorý im členská krajina nahlásila,“ hovorí pre N Pavel Krejčí, lingvista a slavista z Masarykovej univerzity v Brne.

„Osobne však vnucovaniu domácich názvov cudzím jazykom, pokiaľ v nich už existuje nejaké ustálené pomenovanie, nie som naklonený,“ dodáva.

Spomína aj niektoré staršie príklady. V ére Sovietskeho zväzu bol anglický názov pre Moldavsko Moldavia, potom ho zmenili na rumunsko-moldavské Moldova. Rovnako sa premenovalo v angličtine Bielorusko (Belorussia na Belarus).

Čo bolo skôr: krajina alebo vták?

Zaujímavé je, prečo sa vlastne Turecko a moriak v angličtine volajú rovnako. Moriak je zviera, ktorého divého predchodcu kolonizátori objavili po príchode do Ameriky. Podobal sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie